PlusNieuws

Zorg: nationaal herstelplan nodig voor tijd na corona

Er moet een nationaal herstelplan voor de zorg komen om personeel voor te bereiden op de situatie na corona. Dan wacht een enorme berg ‘inhaalzorg', maar de mentale en fysieke schade bij medewerkers is dermate groot dat zorgvuldige begeleiding noodzakelijk is.

Het Parool
Volgens beide beroepsverenigingen doet het zorgpersoneel door de coronacrisis al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. Beeld ANP
Volgens beide beroepsverenigingen doet het zorgpersoneel door de coronacrisis al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is.Beeld ANP

Dat stellen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN. Ze roepen het ministerie, zorgverzekeraars en andere partijen in de zorg op om zich aan te sluiten bij het plan, waarvoor de artsen en verpleegkundigen zelf het initiatief nemen.

Volgens beide beroepsverenigingen doet het zorgpersoneel door de coronacrisis al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. Dat leidt tot een grote fysieke en mentale belasting, en tot meer ziekteverzuim, onder meer door burn-outs. Volgens V&VN zit 10 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ziek thuis, een ruime verdubbeling ten opzichte van het normale niveau.

Ook bij artsen eist de druk zijn tol, zegt Peter Paul van Benthem, voorzitter van FMS. “De kritieke planbare zorg staat nu bijna overal onder druk. Behandelingen van patiënten met hartproblemen, met kanker, mensen die op wat voor complicaties dan ook afstevenen, moeten worden uitgesteld. Dat neem je als arts mee naar huis. Je wilt niet dat er iets misgaat.”

Long covid

Daarnaast kampt veel personeel met de naweeën van een coronabesmetting, zogenaamde long covid. “We krijgen steeds beter inzicht in de langetermijngevolgen van corona,” zegt Van Benthem. “Mensen worden niet meer goed fit, ook jonge mensen niet.” Zowel voor zorgmedewerkers met een burn-out als voor personeel met long covid moet er goede begeleiding komen, stellen beide partijen in een interview met deze krant.

Dat herstel is des te belangrijker, omdat ze na de derde golf rekenen op een grote hoeveelheid inhaalzorg. Sinds februari vorig jaar zijn nu al bijna twee miljoen minder mensen door een huisarts naar een medisch specialist verwezen dan vooraf ingeschat, blijkt uit cijfers van Zorgdomein. “We hebben echt nog geen idee hoe we dat moeten gaan doen,” zegt Van Benthem.

Bianca Buurman, voorzitter van V&VN: “Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren. Maar dat kan alleen als we ook nadenken over hoe we onze mensen rust geven, zodat ze fysiek en mentaal kunnen herstellen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden