Zonnepanelen storen systeem portofoon politie

Ook zonnepanelen verstoren het portofoonsysteem van de politie. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat extra experts heeft aangetrokken om de problemen met het communicatiesysteem op te lossen.

Koen Voskuil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Agenten in het hele land hebben nog steeds problemen met het portofoonsysteem C2000 dat eind januari is vernieuwd. Op cruciale momenten hebben portofoons geen bereik. In Amsterdam leidde dat afgelopen week tot hachelijke situaties. Agenten die om versterking wilden vragen omdat een verdachte mogelijk een vuurwapen droeg, kregen geen verbinding. Andere politiemensen stonden ingesloten in een portiek omdat ze geen contact kregen. Intussen gooide een doorgedraaide man brandbare vloeistoffen uit het raam.

Soortgelijke verbindingsproblemen spelen in heel het land en lijken zich te concerteren in Amsterdam, Rotterdam, Oost-Nederland en Noord-Brabant.

De verstoringen in het netwerk blijken soms te worden veroorzaakt door de omvormers van zonnepanelen, bevestigt justitie desgevraagd. Het gaat vooral om zonnepanelen die niet aan de richtlijnen voldoen of verkeerd zijn geïnstalleerd.

Door alle storingen zijn agenten in nood aangewezen op alternatieve communicatiemiddelen, zoals een walktietalkie-app op de smartphone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden