Nieuws

Zo’n 243.000 coronagevallen vorige week, minder ziekenhuisopnames en doden

Een nieuwe piek voor de corona-epidemie in Nederland: in de afgelopen zeven dagen zijn er 242.961 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit, in de honderdste week van de coronacrisis.

Het Parool
Winkelend publiek in het stadscentrum van Amsterdam. Beeld Joris van Gennip
Winkelend publiek in het stadscentrum van Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20 procent meer positieve tests dan in de week ervoor. Toen waren er zo’n 201.000 bevestigde besmettingen. Dat was de eerste keer dat het weekcijfer de grens van 200.000 passeerde.

Het nieuwe kabinet besloot vorige week om de beperkingen te versoepelen. Daardoor kan het aantal positieve tests de komende weken ‘sterk doorstijgen’, aldus het RIVM. Bij de persconferentie vrijdag zei premier Rutte al dat het aantal positieve tests zou kunnen oplopen tot ongeveer 80.000 per dag.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt verder. In de afgelopen week waren de klachten van 647 coronapatiënten zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden. 94 van hen kwamen op een intensive care te liggen. Dat zijn de laagste aantallen sinds de tweede helft van oktober. De instroom daalt voor de zesde week op rij. Vorige week waren er (na correctie) 940 opnames, waarvan 146 op de ic.

Het RIVM registreerde in de afgelopen dagen dat 63 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Dat is bijna de helft van het sterftecijfer een week eerder. Toen waren er 116 geregistreerde coronadoden. Dat cijfer daalt voor de vijfde week op rij.

Aantal coronagevallen onder twintigers daalt

Terwijl het aantal positieve coronatests in heel Nederland fors toeneemt, daalt het aantal gevallen onder twintigers juist. Een week eerder was bij die leeftijdsgroep juist de grootste stijging te zien.

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 54.511 positieve tests onder mensen die 20 tot en met 29 jaar oud zijn. Dat is 13 procent minder dan een week eerder.

De daling nu kan een gevolg zijn van de snelle stijging van het aantal coronagevallen onder twintigers eerder. “Het virus is in de afgelopen weken op grote schaal rondgegaan in deze leeftijdsgroep. De groep die nu nog vatbaar is, is daardoor mogelijk kleiner geworden,” is de eerste inschatting van Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze spreekt van een ‘trendbreuk’, waarover volgende week mogelijk meer te zeggen valt.

Bij jongere kinderen is er juist wel een forse stijging te zien. Zo testten 19.498 kinderen van onder de 10 positief, tegen 8636 een week eerder. Dat is een stijging van 125 procent. Onder tieners nam het aantal coronagevallen met bijna 54 procent toe.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal daalt. Dat cijfer staat nu op 1,16, terwijl het precies een week geleden 1,26 was. Dit getal is het gemiddelde over alle varianten bij elkaar. Het reproductiegetal voor de omikronvariant is ook gedaald, van 1,63 naar 1,25.

Het cijfer laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, maar wordt pas na 14 dagen vastgesteld. Het dinsdag berekende getal gaat dus over de situatie op 3 januari. “Veel mensen hebben zich laten testen rond de kerstdagen en oud en nieuw. Begin januari zagen we een daling van het aantal testen,” zegt Timen. “Wij denken dat de daling van het reproductiegetal daarmee te maken heeft. Hoe het cijfer nu zou zijn, is niet te zeggen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden