Zo kun je op 4 mei bloemen leggen bij een oorlogsmonument

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept mensen op virtuele bloemen te leggen bij oorlogsmonumenten op Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Het Parool
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei 2019 een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei 2019 een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Door de coronacrisis zijn samenkomsten om de slachtoffers van de oorlog te gedenken niet mogelijk. Maar Nederlanders kunnen wel digitaal een bloem leggen bij een van de 3.900 oorlogsmonumenten in het land.

Op de website van het comité kun je digitaal een bloem leggen en een boodschap achterlaten, zegt Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op NPO Radio 1. Bij 75 oorlogsmonumenten kun je echte bloemen laten leggen. Voor 4,50 euro legt een vrijwilliger een bosje tulpen neer. Dat bedrag kun je overmaken via Tikkie.

“Ik heb er nog niet over nagedacht, maar wie weet kunnen we dit wel blijven doen in de toekomst,” zegt Jan van Kooten tegen NPO Radio 1. Het leggen van virtuele bloemen kan momenteel alleen op tablet of de computer. Ondersteuning voor mobiele telefoons volgt later. De opbrengst van deze actie gaat naar de sierteeltsector.

Nationale herdenking

De nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en de kranslegging daarna op de Dam gaan wel door, maar dan zonder publiek. Schrijver Arnon Grunberg houdt de 4 meivoordracht in een lege kerk.

Na de herdenking verzorgt de NOS een uitzending van Theater na de Dam vanuit een lege Stadsschouwburg, met onder meer Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en Ivo van Hove.

Ter vervanging van het Concert aan de Amstel op 5 mei zendt de NOS uit vanuit de foyer van Theater Carré met artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma. Daarna volgt een terugblik op eerdere 5 meiconcerten.

Oproep aan Amsterdamse muzikanten: taptoe vanaf het balkon op 4 mei

Het Amsterdams 4 en 5 comité roept professionele en amateur­muzikanten op om overal in de stad op de avond van 4 mei, om één minuut voor acht, met de ramen open of op hun balkon het traditionele taptoe­signaal te spelen. Daarna volgen twee minuten stilte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden