PlusAchtergrond

Ziekenhuizen in spanning om piek door ‘terrasdag’

Nederland gaat de versoepelingsweek in terwijl de intensive cares dreigen over te stromen. Ontspanning en spanning liggen dicht bij elkaar.

In de loop van de week verwacht het RIVM wél een duidelijke daling van de instroom op de ic, al is die voorspelling met onzekerheid omgeven. Beeld
In de loop van de week verwacht het RIVM wél een duidelijke daling van de instroom op de ic, al is die voorspelling met onzekerheid omgeven.

Drie dagen voor Nederlanders weer kunnen proosten op het terras, is er nog geen sprake van een daling van de instroom van nieuwe patiënten op de intensive care. Zaterdag kwamen er 49 nieuwe patiënten binnen, zondag 48. Dat is iets boven het gemiddelde van de afgelopen week.

Het totaal aantal covidpatiënten op de intensive care bleef nagenoeg gelijk: vrijdag was dat 839, zondag 841. Het aantal bezette bedden op de covidverpleegafdelingen schommelt, en kwam zondag uit op 1691. In de loop van de week verwacht het RIVM wél een duidelijke daling van de instroom op de ic, al is die voorspelling met onzekerheid omgeven.

Calamiteiten

Op de intensive cares zijn de zorgen groot. Naast de mensen met covid liggen er ook ongeveer 400 andere patiënten. Daarmee zijn ruim 1200 bedden bezet. De ziekenhuizen hebben de ic’s uitgebreid tot ruim 1400 bedden. De marges per ziekenhuis zijn klein: een landelijke buffer van 200 ic-bedden komt neer op ongeveer drie vrije bedden per ziekenhuis. Die zijn ook nodig voor andere calamiteiten: bij een ernstig auto-ongeluk ligt de ic al vol.

‘De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt,’ stelde een groep van groep van elf intensivisten uit Noord-Brabant in Limburg daarom in een brandbrief aan minister De Jonge, die dit weekend naar buiten kwam. ‘Van een daling of stabilisatie in het aantal opnamen is in onze ogen geen sprake,’ stellen zij. De Jonge moet zich met voorbereiden op de situatie die ontstaat ‘als we daadwerkelijk zorg niet meer kunnen leveren’.

Arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers verwacht juist niet dat de versoepelingen zullen zorgen voor een piek, omdat het vaccineren nu echt op stoom is gekomen, zegt hij tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat de versoepelingen niet moeten leiden tot het idee dat ‘alles nu voorbij is’.

Wachten met versoepelen

Het Outbreak Management Team (OMT) had het kabinet geadviseerd om te wachten met versoepelen tot de daling daadwerkelijk is ingezet. OMT-lid Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde aan Amsterdam UMC, vindt nog steeds dat de versoepelingen te vroeg komen.

“Het kabinet neemt een risico, onder druk van de samenleving,” zegt Hertogh. “Bij de persconferentie zeiden ze wel tien keer ‘een acceptabel risico’, maar daar wordt het risico natuurlijk niet acceptabeler van. Ik kan dit niet voor mijn rekening nemen, kijkend naar de gezondheidsrisico’s. De consequentie van deze keuze is dat de cijfers in de acute zorg langer hoog blijven.”

Artsen boos op RIVM om AstraZenecakritiek

Is een vertrek eenmaal aangekondigd, dan is iemand eigenlijk al half weg. Zo is het nu ook met AstraZeneca, vrezen de huisartsen. Zij zijn boos op Jaap van Delden, die bij het RIVM de vaccinatiecampagne leidt. Die zei dit weekend dat hij het begrijpt als zestigplussers liever wachten op een Pfizerprik.

Volgens de huisartsen schrijft Van Delden AstraZeneca te vroeg af, juist nu zij proberen zoveel mogelijk 60 tot 65-jarigen te prikken met het middel, en de vaccins die ze overhouden in te zetten bij 65-plussers. Het kost veel moeite om mensen te overtuigen zich met het middel te laten vaccineren, zo stelt de Landelijke Huisartsenvereniging op haar website. “Dit helpt daar absoluut niet bij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden