Ziekenhuis: onderste steen moet boven na overlijdens na stroomstoring

Twee longpatiënten die werden behandeld op een reguliere verpleegafdeling van het UMC+ in Maastricht zijn vermoedelijk overleden, omdat er geen noodstroom was op hun afdeling, na een lokale stroomstoring bij een elektriciteitszuil op hun kamer.

De directie van het Maastricht UMC+ gaf zondag tijdens een persconferentie een toelichting. Als gevolg van de stroomstoring viel de zuurstoftoediening weg. De stroomstoring bleef volgens de directie beperkt tot een kamer met vier patiënten.

Het betrof volgens de directie ‘een ernstige calamiteit’, maar het is nog onbekend hoe die is ontstaan. Het ging om een lokaal technisch probleem. “We vermoeden een sterke relatie tussen de tijdelijke gebrekkige zuurstoftoevoer en het overlijden,” aldus bestuursvoorzitter Helen Mertens. “Wij willen heel goed weten wat de oorzaak is en ook zullen we kijken naar het medisch handelen. De onderste steen moet naar boven komen.”

Eigen onderzoek

Het ziekenhuis heeft een eigen onderzoek gestart, waarbij ook de zorginspectie is betrokken. Dat moet binnen een aantal weken klaar zijn. De stroomstoring werd niet direct ontdekt door het personeel. De directie wil het eigen onderzoek afwachten.

Door de storing viel medische apparatuur uit, waaronder een zogeheten Optiflow waarmee extra zuurstof wordt toegediend. Hoe lang dat heeft geduurd, is nog onbekend. Het noodaggregaat sprong niet aan omdat het een lokaal incident betrof op een verpleegafdeling. Alleen ic’s hebben een extra eigen noodvoorziening.

“Als gevolg van de uitval van deze voorziening is de toestand van twee ernstig zieke patiënten verslechterd,” zei directeur patiëntenzorg Karin Faber. “Uiteindelijk zijn beide patiënten overleden. Wij betreuren dit enorm. De nabestaanden zullen ook worden betrokken bij het onderzoek.”

De 76-jarige Maastrichtenaar Sjeng Wolters overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een man van 67, eveneens uit Maastricht, overleed zaterdagmiddag. Op hun kamer lagen nog twee patiënten, maar zij hebben van de storing ‘geen nadelige gevolgen ondervonden’. Het ziekenhuis wil niet zeggen hoe het nu met hen gaat.

Nalatigheid

Een van de nabestaanden heeft laten weten een onafhankelijk onderzoek te willen naar de dood van haar oom. “Voor mijn gevoel hebben ze hem vermoord.” Kizzy Magdelijns, nichtje van het 67-jarige slachtoffer, beschuldigt het ziekenhuis van grove nalatigheid.

Zij heeft gehoord dat de stroom was uitgevallen. Het noodaggregaat slaat dan aan, maar de stroom moet vervolgens handmatig weer worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is wellicht niet gebeurd, vermoedt ze. “Ik ben ervan overtuigd dat die stroomstoring hem zijn leven kostte,” zegt Magdelijns. “Dit mag nooit meer iemand gebeuren.”

Zij wil opheldering van het ziekenhuis hoe het kan dat een longpatiënt zo lang zonder zuurstof zit zonder dat iemand dat merkt. “Als op de afdeling iemand om 01.30 uur sterft, waarom ben je dan pas om 06.30 uur bij de andere?” wil ze weten. “Het ziekenhuis heeft niet adequaat gereageerd op de stroomuitval. Er is geen alarm afgegaan. Als dit in India zou zijn gebeurd, kan ik me daar iets bij voorstellen, maar in Nederland?”

Magdelijns heeft de politie gebeld om aangifte te doen, maar die maakte er in eerste instantie enkel een melding van. Zij wordt nog teruggebeld om te bezien of en hoe aangifte kan worden gedaan, zegt ze.

Nachtdienst

De andere bevestigde overleden patiënt is de opa van Christina Wolters. Zij meldde het overlijden van haar opa Sjeng op Facebook. ‘Mijn opa helaas vandaag moeten afgeven door een grote fout van UMC+. Een stroomstoring op de long-ic waar geen alarm is afgegaan en ook geen noodvoorzieningen zijn aangesproken!’, schrijft de kleindochter in een post.

Volgens Wolters werd het probleem pas door de nachtdienst ontdekt. ‘Dus veel te laat! Dit heeft het leven gekost van mijn opa en misschien zijn er nog andere slachtoffers hieraan overleden.’

‘Helaas krijgen we onze opa er niet mee terug maar deze fout had nooit mogen gebeuren!’ schrijft Wolters. ‘Je laatste kans is je ontnomen. Hopelijk heb je nu rust. Kan het nog altijd niet geloven.’

Wolters en Magdelijns hebben sinds zaterdagmiddag contact met elkaar.”We moeten hier samen iets mee,” zegt Wolters. “Er moet een gedegen onderzoek komen, want dit mag niet nog een keer gebeuren.”

Foto ter illustratie: een coronapatiënt op de intensive care in het Maastricht UMC+. Beeld Reuters
Foto ter illustratie: een coronapatiënt op de intensive care in het Maastricht UMC+.Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden