Zeven gewonden, twintig arrestaties bij rellen in Rotterdam rond protest tegen 2G

Bij rellen rond een protestactie tegen het 2G-beleid in Rotterdam zijn zeven gewonden gevallen en twintig arrestaties verricht. Dat meldde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die sprak van een ‘orgie van geweld’ in zijn stad.

ANP/Het Parool
Een scooter brandt volledig uit op de Coolsingel. Beeld ANP /  ANP
Een scooter brandt volledig uit op de Coolsingel.Beeld ANP / ANP

Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Over de toedracht daarvan kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen. Volgens de politie is ook een journalist gewond geraakt nadat hij belaagd werd door relschoppers. Voor welk medium het slachtoffer aan het werk was, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe hij er aan toe is.

“Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken,” zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. “De onderste steen gaat bovenkomen.” Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.

De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo’n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20.00 uur uit de hand liep. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had.

Relschoppers

De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.

De politie zette een waterkanon om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade.

Tot 04.30 uur geldt er een noodbevel voor het centrum. Dat houdt in dat niemand zich daar mag ophouden. Hetzelfde geldt rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.

Vuurwerk

Het protest begon met het afsteken van vuurwerk om klokslag 20.00 uur. Demonstranten ontvingen de knallen met luid applaus. Een deel van de demonstranten liep met borden en fakkels en veel mensen knuffelden elkaar. Een ander gedeelte keek alleen toe. Ook waren er jongens met bivakmutsen op en af en toe werd er ‘Rotterdam hooligans’ geroepen.

Meerdere agenten losten (gerichte) schoten. Op Twitter zijn beelden te zien van een man die op de grond valt en even later wordt weggedragen. Waarom de agenten schoten, is nog niet bekend.

Charges

De ME was in groten getale aanwezig en probeerde met charges en met behulp van het waterkanon de orde te herstellen.

Op borden boven de ringweg A20 bij Rotterdam en op lokale wegen worden automobilisten gewaarschuwd het centrum van Rotterdam te mijden. Ook de veiligheidsregio adviseert mensen om het centrum uit de weg te gaan.

Volgens AD zou een camerajournalist zijn aangevallen, zijn camera is vernield. De politie kan dat nog niet bevestigen.

Op sociale media werden vrijdagmiddag meerdere oproepen verspreid om in de avond te demonstreren tegen de mogelijke invoering van het 2G-beleid in Rotterdam. Het 2G-beleid is één van de maatregelen die het kabinet wellicht wil invoeren in strijd tegen de coronapandemie. Daardoor zou Testen voor Toegang niet meer mogelijk zijn en krijgen alleen gevaccineerden of mensen hersteld van het coronavirus toegang tot plekken met een QR-code verplichting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden