Nieuws

Zetelverdeling schuift nog wat, nek-aan-nekrace bij FvD

Zes dagen na de Tweede Kamerverkiezingen is de zetelverdeling toch nog iets verschoven. D66 krijgt er een zetel bij en komt op 24. De winst gaat ten koste van de VVD, die uitkomt op 34 in plaats van 35 zetels. Dat is de definitieve prognose van de verkiezingsdienst van het ANP.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Sigrid Kaag (D66) na haar gesprek in de Tweede Kamer voor een gesprek met verkenners Annemarie Jorritsma en Kasja Ollongren. Beeld ANP
Sigrid Kaag (D66) na haar gesprek in de Tweede Kamer voor een gesprek met verkenners Annemarie Jorritsma en Kasja Ollongren.Beeld ANP

De verkiezingsresultaten zijn nog steeds niet definitief, dat gebeurt pas vrijdag als de Kiesraad de uitslag officieel vaststelt.

De VVD krijgt 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 is met 24 zetels de tweede partij. Dat is de definitieve prognose van de verkiezingsdienst van het ANP, nu alle uitslagen binnen zijn. Den Haag stelde dinsdag als laatste gemeente de uitslagen vast, niet alleen voor de stad zelf maar ook voor de Nederlanders die vanuit het buitenland hebben gestemd.

Voorkeursstemmen

Uit de gisteren bekendgemaakte cijfers (kieskring Rotterdam had de gegevens maandagavond nog niet online staan) blijkt ook dat de lijsttrekkers en de nummers 2 van het CDA en FvD beiden veel stemmen kregen. Met name bij FvD was het een nek-aan-nekrace. Daar naderde nummer 2 Wybren van Haga (228.800 stemmen) lijsttrekker Thierry Baudet (232.100 stemmen) op een haar. In zeker vijf kieskringen kreeg Van Haga méér stemmen dan zijn partijleider. Van Haga voerde namens FvD het woord tijdens de coronadebatten en was – anders dan Baudet – niet betrokken bij appgroepjes waaruit antisemitische en racistische berichten lekten.

Ook bij het CDA kwamen de nummers 1 en 2 dicht bij elkaar. Op basis van de cijfers tot nu toe wint CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra het met 425.000 stemmen van Pieter Omtzigt, de CDA’er die óók een gooi deed naar het lijsttrekkerschap en zich profileerde via de toeslagenaffaire. Omtzigt, die wegens oververmoeidheid nauwelijks campagne voerde, kreeg in de tussenstand 331.700 stemmen.

Eerder werd al bekend dat GroenLinks-kandidaten Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komen. Bij debutant Volt kreeg de nummer 4, Marieke Koekoek, genoeg voorkeursstemmen om in plaats van de nummer 3 in het parlement te komen. Vrijdag wordt duidelijk of er nog meer lager geplaatste kandidaten in zijn geslaagd om met genoeg voorkeursstemmen op eigen kracht een zetel te bemachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden