Overzicht

Zeperds tegen Napoli, een blamage tegen Volendam: het tijdperk-Schreuder in vogelvlucht

Een dramatisch gelijkspel tegen laagvlieger FC Volendam luidde het ontslag van trainer Alfred Schreuder bij Ajax in. De reacties op het ontslag en de laatste ontwikkelingen volg je in dit liveblog.

Het Parool

Het belangrijkste nieuws:

* Schreuder is ontslagen na een 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam

* Ajaxdirecteur Edwin van der Sar licht ontslag van Schreuder toe

* Reactie Tadic: ‘We voelen ons allemaal schuldig’

Live
 1. 21:56 27-1-2023

  ‘Schreuder opgeofferd voor collectief falen’

  Niet alleen Alfred Schreuder is schuldig geweest aan de erbarmelijke resultaten van Ajax, zeggen Ajaxprominenten. Voormalig Ajacieden Theo van Duivenbode en Kiki Musampa, voormalig teammanager David Endt en Ajaxfan Frank van der Lende reageren op het ontslag van de Ajaxtrainer.

  Lees verder.

 2. 20:54 27-1-2023

  Henk Spaan geeft een 8 aan Carel Eiting

  'Eitings transferwaarde is 2 miljoen, die van Taylor 14 miljoen: wie zou je liever in je team hebben?'

  Lees verder. 

 3. 18:22 27-1-2023

  Heitinga: coach die van zijn spelers discipline eist

  Als speler stond hij in de WK-finale van 2010, als coach trainde hij vele jeugdteams van Ajax. John Heitinga zit zondag voor het eerst op de bank als trainer van Ajax 1, als coach eist hij veel van zijn spelers: "Tegen spelers zeg ik: maak afspraken met jezelf over wat je wilt en hoe je dat wilt. Als je die niet nakomt, kun je maar één iemand de schuld geven." Lees hier hoe Heitinga van speler van Ajax naar trainer bij de club ging. 

 4. 17:00 27-1-2023

  Zeperds tegen Napoli, een blamage tegen Volendam: het tijdperk-Schreuder in vogelvlucht

  De historische Champions League-nederlaag tegen Napoli (1-6 in eigen huis) was slechts de eerste slok van de gifbeker die Ajax onder Schreuder moest leegdrinken. Kansloze nederlagen in Europa, hommeles met een kind van de club, met dichtgeknepen billen blij zijn met een gelijkspel tegen Emmen: Ajacied was je de eerste seizoenshelft niet voor je plezier. Lees hier hoe Ajax en Schreuder worstelden en verloren van zichzelf. 

  Eye4images - Ajax tegen Napoli in de Johan Cruijff Arena uitslag 1-6.
 5. 16:17 27-1-2023

  Ajaxverslaggever Dick Sintenie: 'Schreuder heeft de verdeeldheid in de spelersgroep zelf in de hand gewerkt'

  Een surrealistisch schouwspel: zo beschrijft Ajaxverslaggever Dick Sintenie de sfeer tijdens de wedstrijd Ajax-FC Volendam. 'Veel supporters keerden zich tegen de club. Er waren spandoeken, mensen zwaaiden met zakdoekjes. Als de acties van spelers mislukten, werden ze uitgefloten.' Doet Ajax nog mee in de strijd om het kampioenschap of kan de ploeg van Rotterdam-Zuid de hoofdprijs niet meer mislopen? Lees hier wat onze Ajaxwatcher zegt over de crisis in de Johan Cruijff Arena. 

 6. 15:17 27-1-2023

  Ajax stelt John Heitinga aan als interim-trainer na ontslag Alfred Schreuder

  Ajax gaat John Heitinga vrijdag aanstellen als interim-trainer. De 39-jarige coach van de beloften moet de dolende landskampioen na het ontslag van Alfred Schreuder uit de crisis loodsen en weer mee laten doen om de titel. De komende uren moet duidelijk worden of Heitinga voor weken of maanden interim wordt en wie hem bij de klus zullen flankeren.

  Heitinga was door de directie al klaargestoomd om zich als assistent bij de technische staf van de hoofdmacht te voegen. Na het zevende puntenverlies op rij - donderdagavond tegen Volendam - zegde Ajax het vertrouwen in Schreuder echter helemaal op en ziet de clubleiding in Heitinga de aangewezen man om het worstelende elftal voorlopig uit de crisis te loodsen. Niet uitgesloten is dat Ajax later dit seizoen alsnog een opvolger voor de lange termijn aanstelt.

  Pro Shots / Toon Dompeling

  Luister ook onze Ajaxpodcast Branie over het ontslag van Schreuder:

 7. 12:46 27-1-2023

  Alfred Schreuder behoort qua puntengemiddelde tot slechtste Ajax-coaches in clubgeschiedenis

  Geen Ajax-trainer presteerde de laatste twintig jaar qua resultaten zo matig als Alfred Schreuder. 

  Schreuder stond uiteindelijk achttien eredivisiewedstrijden aan het roer bij de Amsterdammers. Daarin wist hij negen wedstrijden te winnen, terwijl hij zeven keer gelijkspeelde en tweemaal onderuit ging. Het leverde hem een mager puntengemiddelde van 1,89 per wedstrijd op. Ter vergelijking: zijn voorganger Erik ten Hag verzamelde gemiddeld 2,47 punten per duel.

  Met zijn matige prestaties behoort Schreuder tot de minst presterende coaches in de clubgeschiedenis van de Amsterdammers. Daarvoor is alleen gekeken naar coaches die ten minste tien duels op de bank zaten. Op basis van het puntengemiddelde was Schreuder de minst presterende Ajax-coach sinds Co Adriaanse, die in 2000 en 2001 1,88 punt per duel sprokkelde. Schreuder komt echter niet in de buurt van de pijnlijke jaren zestig. Daarin pakte Vic Buckingham bijvoorbeeld gemiddeld slechts 1,17 punt per wedstrijd.

  Slechts één trainer werd deze eeuw sneller op straat gezet bij Ajax dan Schreuder. Marcel Keizer moest in 2016 na zeventien duels het veld ruimen. Toch presteerde Keizer aanzienlijk beter, met een puntenmoyenne van 2,24. 

  De 1-1 remise tegen FC Volendam betekende de zevende wedstrijd op rij zonder zege voor Ajax. Daarmee evenaarden de Amsterdammers een negatief clubrecord uit het seizoen 1964/1965. Na de blamage tegen Volendam staat Ajax dit seizoen al op twintig verliespunten in de eredivisie. Dat zijn er nu al meer dan in het gehele vorige seizoen: negentien.

  Laagste puntengemiddelden Ajax-coaches

  1. Vic Buckingham - 1,17 per duel

  2. Jack Rowley - 1,57 per duel

  3. Keith Spurgeon - 1,62 per duel

  4. Jan Wouters - 1,71 per duel

  5. Karl Humenberger - 1,78 per duel

  6. Joseph Gruber - 1,87 per duel

  7. Co Adriaanse - 1,88 per duel

  8. Alfred Schreuder - 1,89 per duel

  (Alle punten omgerekend naar drie punten voor een overwinning)

 8. 12:24 27-1-2023

  Podcast Branie: ‘Ajax heeft afstand gedaan van de landstitel’

  In een ingelaste morning after-editie van de Ajaxpodcast Branie praten presentator Menno Pot, Paroolverslaggever Dick Sintenie en Ajax Showtimeredacteur Thijs Zwagerman na over de avond waarop de bom barstte.

  Beluister de aflevering hier: 

 9. 11:21 27-1-2023

  Ajaxpanel: ‘Schreuder is een prima trainer, maar heeft de uitstraling van een peer’

   Hoe kijkt het Ajaxpanel, van oud-spelers, oud-trainers en fans naar het ontslag van Schreuder en de sportieve crisis waarin de club verkeert? Radio-dj Frank van der Lende gelooft nog in de titel.

  “Ik zat best lang in het kamp dat we Schreuder tijd moesten geven. Maar donderdag was al lang voor het eindsignaal duidelijk dat hij eruit moest. Er was zo geen overwicht op het veld. Zo geen idee. Geen groei. Het is best een prima trainer, maar in deze tijd heb je iemand nodig met charisma. En Schreuder heeft de uitstraling van een peer.

  “Wat me het meest frustreerde was dat onduidelijke beleid. Tegen Volendam vielen Conceição en Kudus goed in, dus waarschijnlijk hadden ze volgende wedstrijd een basisplaats gehad. Terwijl zo andere spelers, zoals Brobbey en Bergwijn, nooit vertrouwen krijgen. Dat werkt niet. Volgens mij moet je consistent zijn en automatismes inbouwen. Iets wat Louis van Gaal tijdens het WK in Qatar heel goed deed.

  “Dat ze Heitinga nu naar voren schoven vind ik wel logisch. Hij is (nog) geen hoogvlieger, maar je hebt nu vooral rust nodig. Uiteindelijk moet je op zoek naar een trainer met charisma én ervaring. Iemand die Bergwijn een tik op zijn dikke kont geeft en zegt: hup, voetballen nu. Iemand als Van Gaal dus, of Luis Enrique. Peter Bosz zou ik ook prima vinden.

  “Wat nu bij Ajax gebeurt, na het vertrek van Ten Hag gebeurt overal. Als Edwin Evers met zijn ochtendshow stopt heb je een tussenpaus nodig. Iemand die de klappen opvangt. Daarna ga je met een nieuwe dj weer bouwen aan iets nieuws. Schreuder is een soort boksbal geweest. Nu kun je gaan bouwen. Ik heb de titel nog niet opgegeven. Zeven punten, dat kan nog! Maar dan moeten nu wel harde keuzes gemaakt worden.” 

  Pro Shots / Toon Dompeling
 10. 10:16 27-1-2023

  Supportersvereniging Ajax: ‘Ontslag Schreuder onvermijdelijk’

  Het ontslag van trainer Alfred Schreuder bij Ajax was onvermijdelijk geworden. Dat zegt directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam van de Supportersvereniging Ajax, die meer dan 125.000 leden heeft.

  “Voor de persoon Alfred is dit natuurlijk verdrietig. Maar het was onvermijdelijk,” aldus Nagtzaam. “Het rommelde al een tijdje. Het publiek heeft donderdag met één grote, luide stem z’n afkeuring laten horen en zien.”

  De fans in de Johan Cruijff Arena uitten hun onvrede onder meer door met witte zakdoekjes te zwaaien. Een deel van de supporters zong ‘Schreuder rot op’. 

  “Persoonlijk doe ik nooit mee aan zulke dingen,” aldus Nagtzaam. “Ik kan niet fluiten en zakdoekjes gebruik ik nooit. Ik kom hier al 35 jaar en ik kijk altijd naar het spel, daarop moet je een trainer beoordelen. En in dat spel was geen vooruitgang te zien.” 

 11. 09:45 27-1-2023

  Oproep: hoe komt Ajax deze sportieve crisis te boven?

  Ajax wist donderdag voor de zevende keer op rij niet te winnen. Een negatief record, dat Ajaxtrainer Alfred Schreuder en assistent Matthias Kaltenbach hun baan kosten. 

  Hoe komt Ajax deze sportieve crisis te boven? Wie of wat kan de Amsterdammers helpen? Het Parool is benieuwd naar de mening van Amsterdammers. 

  Laat het ons weten door te mailen naar hethoogstewoord@parool.nl

 12. 07:57 27-1-2023

  Ajax zorgt voor zesde trainerswissel dit Eredivisieseizoen

  Alfred Schreuder is de zesde trainer in de Eredivisie die dit seizoen (noodgedwongen) vertrekt. Eerder namen Fortuna Sittard en FC Groningen al afscheid van hun trainers; bij Vitesse, FC Utrecht en SC Cambuur stapte de trainer zelf op.

  Eind augustus werd Sjors Ultee al na drie competitiewedstrijden ontslagen bij Fortuna Sittard. De Limburgse club stelde de Spanjaard Julio Velázquez aan als opvolger. Ultee is inmiddels aan de slag gegaan bij SC Cambuur, waarbij Henk de Jong eind oktober op doktersadvies besloot te stoppen vanwege gezondheidsredenen.

  Thomas Letsch vertrok eind september bij Vitesse. De Duitser ging in eigen land aan de slag bij VfL Bochum en werd in Arnhem opgevolgd door Phillip Cocu. FC Groningen nam in november afscheid van trainer Frank Wormuth. Dennis van der Ree werd in eerste instantie benoemd tot interim-coach, maar mag het seizoen afmaken. FC Groningen zakte donderdag naar de laatste plaats in de Eredivisie.

  Bij FC Utrecht stapte Henk Fraser half december op als gevolg van grensoverschrijdend gedrag. Fraser had tijdens een training de Duitse aanvaller Amin Younes bij de keel gepakt. Utrecht stelde Michael Silberbauer aan als opvolger.

  Getty Images - Henk Fraser.
 13. 07:33 27-1-2023

  Heitinga schuift mogelijk door naar eerste elftal, ook Meulensteen gepolst

  Johnny Heitinga zit mogelijk zondag op de bank bij het eerste elftal. De huidige trainer van Jong Ajax wordt doorgeschoven naar de a-selectie, meldt De Telegraaf. Ajax wil dat nog niet bevestigen. Als we iets kunnen melden, dan doet we dat,” zei een woordvoerder van de club.

  Volgens de krant gaat Heitinga binnen 24 uur samen met Michael Reiziger voor de spelersgroep van Ajax staan.

  Mogelijk zit het duo zondag ook op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen Excelsior, als tijdelijke oplossing. Al sloot algemeen directeur Edwin van der Sar niet uit dat Ajax dan al een opvolger voor Schreuder heeft gevonden.

  Ajax heeft ook René Meulensteen gevraagd om als assistent-trainer van het eerste elftal aan de slag te gaan. De voormalige assistent van Alex Ferguson bij Manchester United heeft echter geen toestemming gekregen van de Australische voetbalbond. Hij is daar de rechterhand van bondscoach Graham Arnold.

 14. 07:27 27-1-2023

  Reactie Tadic: ‘Je kunt de trainer nu ontslaan, maar selectie blijft hetzelfde’

  Dusan Tadic, aanvoerder van Ajax, over het ontslag van trainer Alfred SchreuderIk voel me verantwoordelijk en ik schaam me.

  Lees verder

  ANP
 15. 07:25 27-1-2023

  Van der Sar: ontslag Schreuder ‘pijnlijk, maar noodzakelijk’

  Edwin van der Sar gaf donderdagavond een eerste reactie op het ontslag van Alfred Schreuder. De algemeen directeur van Ajax noemt het besluit, dat direct na de wedstrijd tegen Volendam werd genomen, noodzakelijk voor Ajax

 16. 07:19 27-1-2023

  Ajax ontslaat Schreuder na blamage tegen Volendam

  Alfred Schreuder is ontslagen door de directie van Ajax. Drie kwartier na de wanprestatie tegen Volendam (1-1) stuurde de club een persbericht uit. Schreuder was pas zeven maanden in dienst. Ook assistent-trainer Matthias Kaltenback is per direct op non-actief gezet. 

  Lees verder

In Branie, de Paroolpodcast over Ajax, ging het ook over de slechte reeks van Ajax en de positie van Schreuder. Beluister de laatste afleveringen hieronder.

Alfred Schreuder. Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
Alfred Schreuder.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden