Zeker 175 slachtoffers van foute beoordelingen uitkering door UWV

Meer dan 175 mensen die door het UWV onterecht zijn gekort op hun arbeidsongeschiktheidsuitkering, hebben zich gemeld bij de uitkeringsinstantie. Het UWV verwacht dat meer gedupeerden zullen volgen.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een speciaal team is opgericht om de gedupeerden te begeleiden en waar nodig onmiddellijk te compenseren of op andere wijze te helpen. De mensen zijn onderdeel van een grotere groep van 2100 arbeidsongeschikt verklaarde mensen, die lange tijd in onzekerheid verkeerden over hun uitkering. Bij een deel is de uitkering daadwerkelijk op onzorgvuldige wijze gekort of beëindigd.

Onder de 175 mensen die zich inmiddels gemeld hebben, bevinden zich ook mensen wiens uitkering niet was gekort, maar die bijvoorbeeld advocaten hebben moeten inhuren om in beroep te gaan tegen het UWV, zegt een woordvoerder van het UWV.

“Ze zijn in deze situatie beland door besluiten waarvan we nu concluderen dat we het anders hadden moeten doen,” zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. “We zetten daarom alles op alles om voor deze mensen een adequate oplossing te vinden en bieden daarbij maatwerk.”

Lagere uitkering

Het gaat volgens het UWV om mensen die in de periode 2006 tot 2010 een WIA-uitkering kregen en daarna jarenlang niet door het UWV zijn gecontacteerd. In 2018 werden zij plots opnieuw beoordeeld en kregen 2100 van hen IVA-uitkering, wat betekent dat ze duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn. Toen in 2019 bleek dat er fouten waren gemaakt bij deze beoordeling, werden al deze mensen opnieuw beoordeeld. Voor 30 procent werd de uitkering toen plotseling gekort of beëindigd.

Dat de slachtoffers eerst jarenlang ‘abusievelijk buiten beeld’ zijn geraakt en daarna binnen zeer korte tijd twee keer zijn beoordeeld, soms met tegengestelde uitkomst, noemt het UWV onzorgvuldig. De herbeoordelingen hadden grote financiële gevolgen voor de slachtoffers, terwijl veel van hen moeilijk konden zoeken naar werk. ‘Het UWV betreurt dit en neemt zijn verantwoordelijkheid,’ schrijft de uitkeringsinstantie.

Het UWV verwacht dat er meer gedupeerden zijn en gaat nogmaals actief contact opnemen met alle 2100 betrokken, laat een woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden