Nieuws

Zedenverdachte Keith Bakker (58) zet chatsessies met ex (18) online

De van seksueel misbruik verdachte Keith Bakker (58) heeft ter verdediging van alle beschuldigingen intieme chatsessies met zijn 18-jarige ex-vriendin op internet gezet. De fragmenten staan in de verklaring die Bakker dinsdag bij de Amsterdamse politie gaat afleggen en moeten volgens hem aantonen dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

Keith Bakker in 2008. Beeld ANP
Keith Bakker in 2008.Beeld ANP

Nog voordat de rechercheurs Bakker aan een verhoor hebben kunnen onderwerpen, vertelt hij in 142 pagina’s op zijn eigen website wat er volgens hem is gebeurd, hoe de affaire met het 18-jarige meisje is ontstaan en geëindigd. Ook publiceert hij volgens hem ‘bewijzen’ dat hij niets illegaals heeft gedaan. Bakker weet nog niet precies waarvan hij wordt verdacht, maar er kan volgens hem maar één meisje aangifte hebben gedaan: zijn ex-vriendin met wie hij een jaar lang een geheime relatie had.

Nooit hulpverlener

Volgens Bakker heeft het meisje vorig jaar augustus nog een brief naar een advocaat gestuurd waarin ze verklaarde dat de verslavingsgoeroe nooit haar hulpverlener was geweest en dat ze pas een relatie hadden kregen nadat ze 18 jaar was geworden. Ze paste destijds op zijn kinderen, zei ze. Het meisje stuurde volgens Bakker de brief op zijn verzoek nadat ze met haar ouders problemen had gekregen over de relatie. Bakker vertrouwde haar ouders niet.

Uit de intieme chatsessies die hij online heeft gezet moet volgens hem blijken blijken dat de liefde geheel wederzijds was, zo valt te lezen op zijn website die hij The Inconvenient Truth heeft genoemd.

Bakker is inmiddels overgevlogen vanuit Bali en verblijft op dit moment in Nederland. Uiterlijk dinsdag moet hij zich melden bij de Amsterdamse politie waarna hij zal worden aangehouden en verhoord wegens het seksueel misbruik en het overtreden van zijn beroepsverbod van 10 jaar.

Geen vertrouwen

Bakker laat weten dat hij zich dinsdag zeker op het politiebureau gaat melden, maar dat hij geen vertrouwen heeft in het Nederlandse rechtssysteem. Daarom heeft hij maandagavond zijn volledige verklaring die hij dinsdag ook bij de politie aflegt, alvast op zijn eigen website gezet. “Er zijn media die blijkbaar al inzage hebben gekregen in politiestukken, terwijl ik nog van niets weet, en daarmee binnenkort naar buiten zullen komen. Als ik eenmaal in de cel zit, kan ik mij niet meer verdedigen.’’

In 2012 werd Bakker veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het seksueel misbruik van zeven jonge vrouwen. De slachtoffers waren destijds bij hem gekomen om van een alcoholprobleem of eetstoornis af te komen, maar Bakker maakte volgens hen misbruik van zijn positie.

Leeftijdsverschil

Bakker ontkent nu dat hij iets verkeerds heeft gedaan en zegt dat de relatie wederzijds was, al beseft hij dat het grote leeftijdsverschil van veertig jaar veel vragen oproept. “Iedereen mag ervan vinden wat hij wil en veel mensen zullen het toch niet geloven omdat ik de schijn tegen heb, maar dit is mijn kant van het verhaal. Achteraf was het ongelooflijk dom om verliefd te worden op een 18-jarig meisje. Ik voel de morele kwestie absoluut. Het was fout, maar ik heb niets illegaals gedaan.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden