PlusKlapstoel

Zangeres Emma Heesters: ‘Mijn fans komen vooral uit India’

Emma Heesters (24) is zangeres. Ze brak vorig jaar door dankzij haar deelname aan het tv-programma Beste Zangers. Haar nieuwste single heet Waar ga je heen?

Stefan Raatgever
null Beeld Harmen De Jong
Beeld Harmen De Jong

’s Gravenpolder

“Een heel rustig, gereformeerd dorp in Zeeland. Op zondag is het er stil. Ik heb er 22 jaar gewoond. Ik kom nog graag terug om mijn ouders te zien. Ik merk dat de mensen in het dorp trots op me zijn. Zeeuwse mentaliteit?

De mensen daar zijn nog nuchterder dan de gemiddelde Nederlander. Ik heb daar wel iets van, maar houd ook wel heel erg van mooie kleding en de glamourkant van de showbizz. Toch kreeg ik toen ik in de Verenigde Staten was om mijn muziek te promoten, vaak hetzelfde compliment: ‘Wat knap van je dat je zo nuchter blijft in deze business.’ Prima, ik deed er niets extra’s voor.”

Kinderen voor Kinderen

“Mijn vader was muziekdocent op de middel­bare school waarop ik ook een paar jaar heb gezeten. Hij zat ook in de jury van het Kinderen voor Kinderen Songfestival. Ik ging als klein meisje al met hem mee en zag hoe andere kinderen de liedjes van de nieuwste Kinderen voor Kinderen-cd zongen. Op mijn achtste wilde ik ook meedoen. Mijn vader is er speciaal voor uit de jury gestapt. Omdat ik vlak voor het festival mijn been brak, zong ik vanuit een rolstoel. Met het liedje 100 kleine feestjes won ik de Zeeuwse voorronde. De finale kwam op de nationale televisie, maar daar won ik geen prijs meer. Toch leverde het wat op, want vanaf die ervaring wist ik: dit is wat ik wil met mijn leven.”

Google Translate

“Ik ben op YouTube begonnen omdat ik er een goed marketinginstrument in zag. Zo kon ik mezelf als zangeres in de etalage zetten. Er staan nu zo’n 150 liedjes op, denk ik. Bijna allemaal covers. Hoe ik die selecteer? In het begin koos ik altijd grote hits van nu, want daarop wordt op YouTube veel gezocht. Dan kon ik meeliften op die zoekresultaten.”

“Tegenwoordig kijk ik goed naar waar mijn fans vandaan komen. Dat is vooral India en Indonesië. Ja, echt. Kijk maar bij de statistieken van mijn kanaal. Van de 2,5 miljoen abonnees woont ruim een derde uit Indonesië. Dat zijn er tien keer zoveel als uit Nederland. Ze vinden daar een blond meisje wat sneller speciaal dan hier, denk ik. Op Instagram heb ik dan weer meer Nederlandse volgers.”

“Die aandacht uit Indonesië komt waarschijnlijk ook doordat ik de Top 40 daar goed bestudeer. Als ik iets hoor wat me ligt en waarvan ik denk dat het in de westerse wereld ook goed klinkt, vertaal ik de tekst en maak er een Engelse versie van. Hoe? Gewoon met Google Translate. Maar ik doe wel erg mijn best om Hindi of Bahasa zo goed mogelijk weer te geven. Het laatste wat ik wil is een andere cultuur beledigen.”

“Zo heb ik bijvoorbeeld het nummer Just Missing You gemaakt. Het origineel is Hanya Rindu van de Indonesische zanger Andmesh Kamaleng. Op YouTube heeft mijn versie nu al 11 miljoen views en Andmesh vond het ook mooi. Hij heeft mijn versie tijdens zijn concerten gezongen.”

Beste Zangers

“Heeft voor mijn doorbraak in Nederland gezorgd. We namen op op Ibiza. Toen ik aankwam, was ik compleet overdonderd: ineens stonden er elf verschillende camera’s op me gericht in plaats van die ene die ik voor mijn YouTubevideo’s gebruik. Ik ben enorm dankbaar voor de kans. En voor de leuke groep artiesten. Ik wist eerlijk gezegd amper wie ze waren, was tot dat moment nooit bezig met Nederlandse muziek.”

“Henk Poort had ik weleens in een musical gezien en van Tim Akkerman wist ik dat hij in Di-rect had gezeten. En o ja, Rolf Sanchez kende ik ook. Met hem zong ik Pa Olvidarte. Het werd een zomerhit. Sindsdien word ik op straat aangesproken of vragen mensen me in de sportschool om een foto. Nee, niet vervelend, hoor. Ik vind het juist heel gezellig. Iedereen is superlief.”

Ziekte

“Mijn moeder heeft lymfeklierkanker gehad. Ik was nog jong toen ze werd behandeld. Ik herinner me wel dat ze naar het ziekenhuis moest, maar snapte niet helemaal waarom. We deden een fotoshoot met mijn ouders en broer. Voor het geval het de laatste keer was dat we samen op de foto konden. Die portretten hangen nog steeds thuis.”

“Wat ik ook nog goed kan terughalen: de blijdschap toen de ziekte weg was. Op school schreef de juf op het krijtbord: ‘De moeder van Emma is weer beter.’ M’n moeder en ik hebben een supergoede band. Ik ben superblij dat ze dit allemaal nog mee kan maken.”

Johannes Heesters

“Ik ken hem sinds ik mezelf voor het eerst googelde. Was in de tijd dat ik net begon en ik wilde weten of ik al voorkwam op internet. Las ik ineens iets over een andere Heesters, ook een zanger. Later hoorde ik van mijn ouders dat hij foute dingen deed in de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig zijn we geen familie.”

MTV Push

“Een talentenprijs. Ik won de eerste die ooit in Nederland werd uitgereikt. Mocht ik voor naar het gala van de Europese MTV Awards in Sevilla. Stond ik ineens op de rode loper met sterren als Cristiano Ronaldo en Ava Max. Snelle was ook mee, als Beste Nederlandse Act. In die gekte zei ik tegen hem: ‘Hier voel ik me dus helemaal op mijn plek’. Als kind stond ik al graag in het middelpunt van de belangstelling. We hadden een spiegelkast in de woonkamer. Daar stond ik constant voor, mee te zingen met Shakira.”

Céline Dion

“De beste zangeres aller tijden. Of toch in elk geval daar in de buurt. Naar haar nummers blijf ik mijn hele leven nog luisteren. Ze is technisch zo ontzettend goed. Niet te geloven welke noten ze haalt. En constant ook. Je hoort haar nooit slecht zingen tijdens concerten. En alles zonder autotune.”

“Maar als je naar mijn echte idool vraagt is dat Jennifer Lopez. Ik had een opname van een concert van haar thuis op een videoband. Ik moet een jaar of vijf geweest toen ik daar middagen lang naar keek. Die dans, die energie en die mooie kleding, geweldig vond ik dat. Op een dag bleek m’n moeder een tv-programma over dat concert te hebben opgenomen. Man, wat was ik boos.”

Voetbalvrouw

“Niet in de zin dat ik geen andere baan heb dan de vriendin van Wesley (Hoedt, speler van Soupthampton en zesvoudig international, red.) te zijn. Misschien ziet zijn wereld me als voetbalvrouw. Maar voor mij is hij dan gewoon een muziekman!”

“We hebben elkaar via Instagram ontmoet. Hij sprak er met een vriend over een liedje van mij. Al snel kreeg ik een dm van hem. Onze eerste date was in Schoten, in België. Hij voetbalde daar afgelopen seizoen in de buurt, voor Antwerp FC. In december was er amper iets open daar. Toen zijn we maar in de skihut gaan zitten. Maakte mij helemaal niets uit, want ik dacht alleen maar: ‘Wow. Wat is hij leuk.’

“Sinds april wonen we samen in Alkmaar. Mocht hij na de zomer teruggaan naar Southampton, dan gaan we latten. Ik heb hier mijn carrière en vind het belangrijk dat je als vrouw je eigen geld verdient.”

Corona

“Mijn hele zomer zat ramvol boekingen, maar alles is gecanceld. Heel zuur. Op een gegeven moment heb ik de gedachten daaraan maar weggestopt, anders zou ik alleen maar depri worden. Gelukkig bleef mijn YouTubekanaal lopen en kon ik zo blijven werken en wat geld verdienen. Liedjes schrijven ging door via Zoom. Dat was ook fijn. En ik kon extra veel tijd doorbrengen met Wesley. Zo erg was het alles bij elkaar dus niet.’’

Nagels

“Wat is daarmee? Oh, die kleur bedoel je. Die laat ik elke drie weken bij de nagelstudio veranderen. Kan nog best keuzestress opleveren! Dan denk ik: ‘Als ik nu rood kies, zit er ik drie weken aan vast en kan ik geen turquoise outfit aan.’ Dat vloekt natuurlijk. Ik denk goed na over dat soort dingen. Ik vind fashion heel leuk, maar het is ook gewoon een deel van mijn job.”

Corry Brokken

“Ik zong haar Net als toen voor een speciale Songfestivaluitzending van Beste Zangers. Ik vond het refrein zo mooi, net als de boodschap. Ja, ik zou de komende jaren graag een keer zelf meedoen aan het Songfestival. Die show ziet er altijd zo mooi uit en ik zou het een eer vinden om een keer voor m’n land uit te komen. Nee, ik ben nog niet gepolst. Maar ik vind ook dat ik eerst wat meer ervaring moet opdoen voor ik eraan begin.”

Jamile Samuel

“Een hardloopster? Oh, ik weet echt helemaal niets van sport! Als ik het nieuws lees, sla ik die pagina’s altijd over. Door Wesley leer ik nu wat bij over voetbal, maar ik moet van ver komen. Bij ons thuis ging het vroeger altijd over muziek. Ze loopt de estafette met Dafne Schippers? Die ken ik ook niet. Is dat heel erg?”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden