Zaanstad gaat jaar langer door met preventief fouilleren

De gemeente Zaanstad heeft het centrum van Zaandam, de wijk Poelenburg en de Russische Buurt opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie mensen daar nog eens een jaar langer preventief mag fouilleren.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Het afgelopen half jaar zijn bij het preventief fouilleren negentien wapens gevonden. “We doen dit omdat het keihard nodig is,” zegt burgemeester Jan Hamming. “Het aantal wapens dat we vinden en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ikzelf maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik.”

De afgelopen zes maanden zijn op verschillende dagen vijf acties gehouden, waarbij 980 mensen en 150 voertuigen zijn gecontroleerd. De acties leidden tot vijf arrestaties.

De wijk Poelenburg kwam eerder in het nieuws door veelvuldige overlast door een groep jongeren. Onder hen was vlogger Ismail Ilgun, die bekend kwam te staan als de ‘treitervlogger’.

Amsterdam

De wereldwijde protesten tegen politiegeweld na de dood van George Floyd dwongen burgemeester Halsema vorige maand tot een draai: ze trok het plan om preventief fouilleren in te voeren in Amsterdam terug. Daarmee is een controversieel plan voorlopig van tafel. “Draagvlak in de raad en in de stad is essentieel,” zegt Halsema. “We willen nu eerst gesprekken hervatten tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren om daarna te besluiten of we met dit of een ander voorstel doorgaan.”

De gemeenteraad is al langer sceptisch over het idee van politiechef Frank Paauw. Hij is voorstander, omdat preventief fouilleren er volgens hem voor zorgt dat criminelen hun wapens thuis laten als zij de straat op gaan in een gebied waar gecontroleerd mag worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden