Wybren van Haga krijgt gelijk in huurconflict

Wybren van Haga, het Tweede Kamerlid dat onlangs uit de VVD-fractie werd gezet, mag een huurwoning in een Haarlems hofje ontruimen. De kortgedingrechter in Haarlem oordeelde dat Van Haga tijdig de huurovereenkomst heeft opgezegd en dat die daarom per 31 augustus is beëindigd.

Wybren van Haga. Beeld ANP

De huurder had aangevoerd dat de beheerder van het hofje telefonisch had ingestemd met een verlenging van de huur. Hij vond het onredelijk dat hij, ondanks zijn hoge leeftijd, op straat zou komen te staan. Volgens de rechter kan de huurder die telefonische toezeggingen echter niet bewijzen. De man moet de woning binnen acht dagen verlaten.

Geen vergunning

Het bedrijf van Van Haga had dit voorjaar ook zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden laten uitvoeren aan Het Essenhofje. De gemeente liet het werk stilleggen na een tip van een bewoner van het hof. Van Haga heeft geen boete gekregen, maar zou bij een volgende overtreding een dwangsom van 25.000 euro opgelegd krijgen.

Eerder in opspraak

Al in 2017 werd door Het Parool onthuld dat Van Haga huurregels overtrad door te grote groepen huurders te stallen in panden die hij bezit. Na een intern onderzoek concludeerde de VVD dat hij kon aanblijven als Kamerlid, maar zich niet langer direct met zijn vastgoedbedrijf moest bemoeien. Van Haga beloofde zijn vastgoedportefeuille op afstand te zetten, maar hield zich niet aan de afspraken. Uiteindelijk stuurde de VVD-fractie Van Haga in september alsnog weg. 

Afgelopen maandagmiddag maakte Van Haga bekend zijn Kamerzetel mee te nemen en zelfstandig verder te gaan als Kamerlid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden