Wopke-effect lijkt weg: CDA houdt nog maar 14 zetels over

Hij wilde uitkomen ‘aan de goede kant van de dertig zetels’, maar het CDA van Wopke Hoekstra lijkt aan de verkeerde kant van de twintig te belanden. De eerste exitpoll toont een belabberd resultaat voor het CDA: 14 zetels (min 5). Het virtuele ‘Wopke-effect’ is compleet verdampt.

Niels Klaassen
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra brengt zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in gymzaal Huizerweg. Beeld ANP
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra brengt zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in gymzaal Huizerweg.Beeld ANP

“Het is beduidend minder dan we gehoopt en verwacht hadden,” zei campagneleider Raymond Knops rond half tien in het partijkantoor aan het Haagse Buitenom. “Hier kun je niet blij van worden, deze exitpoll biedt een minder goed resultaat dan we gehoopt hadden. Ik heb me weleens beter gevoeld.”

Met Hoekstra als lijsttrekker hoopten de christendemocraten het Torentje dik tien jaar na Balkenendes vertrek terug te veroveren op de VVD.

Maar dat gaat deze ronde niet lukken. Het CDA koerst dus af op flink verlies, als de exitpoll klopt, boekt de partij met 14 zetels het één-na-slechtste verkiezingsresultaat in de ruim veertigjarige geschiedenis. Dan grijpt de partij ook de felbegeerde nummer twee-positie mis, waardoor prominente kabinetsposten verder uit zicht raken.

De vraag is of CDA’ers oprecht op meer rekenden. Een chaotische en weinig effectieve campagne – Hoekstra maakte een misstap op het ijs van Thialf, redde zich vaak niet soepel uit interviews en debatten en moest het doen zonder zichtbare steun van Kamer-kampioen Pieter Omtzigt – bracht al snel het beeld van een partij in mineur. Aanvallen op de VVD kwamen amper uit de verf, de kleinste missers werden groot uitgelicht. Zoals spindoctor Jack de Vries zei: “Alles wat mis kan gaan, gaat dan mis, Murphy (naar de wet van Murphy, red.) zit even in het campagneteam.”

Wat CDA’ers nu nog niet hardop uitspreken, maar bijna zeker weten: deze verkiezingen krijgen intern nog een staartje. En daarbij wordt eerst vooral gekeken naar het partijbestuur, dat met de stuntelige aanloop naar de lijsttrekkerverkiezingen vorig jaar onbedoeld mede de kiem legde voor deze teleurstellende uitslag.

Wissel

Wopke Hoekstra zou een zekerheidje zijn, werd intern bezworen, totdat de minister van financiën alsnog vriendelijk bedankte voor de eer. Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt gingen de strijd aan, de minister van Volksgezondheid won op het nippertje, maar in december gooide hij uiteindelijk toch het bijltje erbij neer. Omtzigt zelf was inmiddels moegestreden door drie affaires – vooral die rond de Toeslagen kostte hem veel energie - dus moest de partij helemaal opnieuw beginnen.

Met strakkere regie vanaf het Buitenom had veel leed voorkomen kunnen worden, denken insiders. “Alles beneden de twintig zetels is slecht,” zegt een partijprominent. “Zo werkt het gewoon.” Oud-CDA-minister Hans Hillen noemt de eerste exitpoll ‘teleurstellend’: “Maar het kan nog 16 worden,” denkt Hillen. “En de grootste klap zit aan de linkerkant.”

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra brengt zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in gymzaal Huizerweg. Beeld ANP
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra brengt zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen in gymzaal Huizerweg.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden