Woningcorporaties moeten de komende drie jaar huren voor laagste inkomens verlagen

In ruil voor de afschaffing van de verhuurdersheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd.

Het Parool
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond.Beeld ANP

Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd. Meer dan 1,5 miljard euro wordt besteed aan de verbetering van woningen en de aanpak van vocht- en schimmelproblemen. Deze afspraken zijn donderdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken door de betrokken partijen ondertekend.

Door de afschaffing van de verhuurdersheffing per 1 januari komt er jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro aan investeringsruimte vrij voor corporaties. Daar staan nationale, bindende afspraken tegenover. Om het tekort aan sociale huurwoningen en de lange wachtlijsten daarvoor aan te pakken, moeten corporaties hun bouwproductie opschroeven naar circa 30.000 woningen rond 2030. Nu bouwen de corporaties jaarlijks zo’n 15.000 huurwoningen.

Daarnaast moeten 50.000 middenhuurwoningen worden gebouwd - die moeten voor 850 en 1000 euro per maand worden verhuurd. Deze huizen moeten voor 2024 zijn gerealiseerd.

Wat de gevolgen van de prestatieafspraken van De Jonge zijn voor Amsterdam is niet duidelijk. Eerder deze week zei wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) dat de bouwambities van de gemeente niet worden gehaald. Met het vrijgekomen geld vanuit het Rijk komen de beoogde doelen dichterbij.

Huren verlagen

Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor de laagste inkomensgroepen verlagen. De koppeling met de inflatie wordt losgelaten. Huishoudens met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum krijgen een eenmalige huurverlaging tot 550 euro.

Hiervan profiteren iets meer dan een half miljoen huishoudens, die omgerekend gemiddeld 57 euro per maand minder huur hoeven te gaan betalen. Deze huurverlaging komt in de plaats van de generieke huurbevriezing die voor 2024 op de planning stond.

In 2030 moeten 450.000 bestaande woningen van corporaties van het gas zijn afgekoppeld. De huurders van deze woningen, evenals die van de 675.000 huizen die worden verduurzaamd, krijgen geen huurverhoging. Op deze manier kunnen de huurders van de isolatiemaatregelen profiteren.

Investeren in woningverbetering

Tot en met 2030 investeren corporaties elk jaar 200 miljoen euro in woningverbetering. Daarbij ligt de nadruk op een snellere aanpak vocht en schimmel, loden leidingen en brandveiligheid. Nog eens 75 miljoen euro per jaar steken woningcorporaties in de verbetering van de leefbaarheid in wijken.

Tussen nu en 2031 is er voor de nieuwbouw, huurverlaging, verduurzaming en woningverbetering een totaalbedrag van bijna 120 miljard euro beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden