PlusNieuws

Wolven Dierenpark Amersfoort waarschijnlijk ontsnapt door zelf gegraven kuil

Twee wolven zijn maandagmiddag uit hun verblijf in Dierenpark Amersfoort ontsnapt. Waarschijnlijk hebben ze een kuil gegraven waardoor ze onder een hek door konden gaan.

Esther de Kloe en Jeroen van der Veer
In DierenPark Amersfoort is maandagmorgen een wolf ontsnapt. Bezoekers van de dierentuin werden via de omroepinstallatie van het park en via een Burgernetmelding opgeroepen om naar binnen te gaan.  Beeld ANP
In DierenPark Amersfoort is maandagmorgen een wolf ontsnapt. Bezoekers van de dierentuin werden via de omroepinstallatie van het park en via een Burgernetmelding opgeroepen om naar binnen te gaan.Beeld ANP

Linda van der Plas schrok zich een ongeluk toen een van de wolven op nog geen vier meter afstand voorbij liep. “Ik vond het doodeng,” blikt ze bij de uitgang van de dierentuin terug. Van der Plas zat net aan een picknicktafel om samen met haar vriend te genieten van een broodje. “We werden gewaarschuwd door andere bezoekers dat er een wolf losliep en lachten er eerst nog om. Maar toen mensen begonnen te wijzen en ik achterom keek zag ik hem lopen in de bosjes.” Van der Plas greep snel haar teckel en sprong bovenop de tafel. Haar vriend ontfermde zich over hun vier weken oude dochter. “Ik ben net bevallen en zit nog vol hormonen dus ik raakte echt in paniek.”

Eric Bax en zijn vriendin Jacquelina den Enting kwamen oog in oog te staan met een van de wolven en belden meteen 112. Het stel barricadeert uiteindelijk zelf met dranghekken de toegangsweg richting het wolvenverblijf. Wat hen vooral stoort, is dat het personeel van het dierenpark nergens te bekennen was. “Dit had heel anders kunnen aflopen.”

Kuil ontdekt

De twee wolven die maandag rond 12.30 uur ontsnapten uit hun bosrijke verblijf achterin de dierentuin, behoren tot een roedel van acht Europese wolven in Dierenpark Amersfoort. De directie vermoedt dat de beesten zichzelf hebben bevrijd door een gat te graven. Mogelijk vluchtten ze uit angst voor geluid van werkzaamheden die vlakbij het verblijf aan de gang zijn, zo laat woordvoerder Hylke Steggerda weten. “Er is een kuil ontdekt bij het verblijf. Daar moeten ze onder het hek door zijn gegaan.” Hoe lang de dieren al bezig waren met het graven van een gat, weet de woordvoerder niet. “Zeer recentelijk is alles nog gecontroleerd. Toen was het hek nog heel en waren er geen kuilen.”

Het is de tweede ontsnapping van wilde dieren in het park in minder dan een jaar tijd. November vorig jaar braken chimpansees Mike en Karibuna uit toen door een menselijke fout hun verblijf open bleef staan. Een ramp voor het dierenpark, want de twee apen werden doodgeschoten, vanwege het gevaar dat zij opleverden voor bezoekers en verzorgers.

Geen levensgevaar

Steggerda snapt dat de gedachten meteen teruggaan naar die tragische ontsnapping. “Het incident met de chimps staat in ons geheugen gegrift.” Toch wil hij benadrukken dat de situatie gisteren wezenlijk anders was. “De incidenten zijn niet te vergelijken. Er is nu geen sprake geweest van een levensgevaarlijke situatie. Wolven vallen geen mensen aan. Om de dieren te kunnen lokaliseren, zorg je voor een zo rustig mogelijke omgeving. Daarom hebben we bezoekers verzocht om naar binnenlocaties te gaan.” Circa drie kwartier nadat de wolven waren losgebroken, wisten verzorgers de dieren te verdoven en terug te brengen naar hun verblijf.

Maurice La Haye van Wolvenmeldpunt Nederland snapt de paniek van bezoekers die de wolven hebben zien lopen maar al te goed vanwege het ‘slechte’ imago van de beesten. Maar van acuut gevaar hoeft geen sprake te zijn geweest. “Ze vallen echt niet meteen mensen aan, zodra ze uit hun hok zijn. De dieren zijn vooral verward en zoekende, omdat ze graag terug willen naar hun roedel.”

Toekomstige bezoekers hoeven van het dierenpark zich over de veiligheid geen zorgen te maken, stelt Steggerda ten slotte. “Uit het onderzoek dat werd ingesteld naar de uitbraak van de chimpansees is toen al gebleken dat we voldoen aan alle veiligheidsprotocollen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden