Woensdag weer landelijk boerenprotest, ANWB waarschuwt voor overlast

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De boeren trekken woensdag naar het RIVM in De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Carola Schouten. Het programma daar begint om 13.30 uur. Hoewel door de Veiligheidsregio Utrecht is verboden om met trekkers te komen, vreest de ANWB grote (verkeers)overlast.

Loudi Langelaan

De ANWB waarschuwt automobilisten dat er uren oponthoud kan ontstaan op de weg. Ze raadt weggebruikers dan ook aan voor vertrek en tijdens de reis de actuele verkeerssituatie nauwlettend te volgen. Eerdere acties leidden tot erg veel overlast voor het verkeer.

De tractoren moeten dus op de boerderij blijven woensdag, tot woede van de boeren. Het verbod geldt voor het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht. Ook het rijden naar het demonstratiegebied toe is verboden. Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever heeft aangegeven met de auto te komen. Boeren uit de Noordelijke provincies zouden met georganiseerd busvervoer naar De Bilt afreizen.

Bilthoven heeft zich ondertussen schrap gezet voor de acties. Dinsdagavond werden de toegangswegen naar het RIVM al afgesloten met hekken, betonblokken en zwaar bouwmaterieel. Legervoertuigen staan klaar, verdekt opgesteld. “Het doel is om alles ordentelijk te laten verlopen. We hopen op een goede sfeer,’’ aldus een woordvoerder van gemeente De Bilt. Er is woensdag meer politie op de been en is voorbereid op handhaven wanneer boeren in overtreding gaan. Maar dat is ‘hopelijk niet nodig’.

Massaal met zijn allen voor het gebouw van het RIVM gaan staan woensdag, zoals het idee was, zit er dus niet in. De boeren willen daarom verzamelen op de Biltse Rading, de weg tussen De Bilt en Utrecht. Boeren uit het hele land hebben aangegeven te zullen komen. Actiegroep Farmers Defense Force (FDF), die tot het protest heeft opgeroepen en boerenorganisatie Agractie verwachten dat er duizenden boeren komen protesteren. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal tweeduizend demonstranten bij het protest aanwezig zijn. Mocht het te krap worden, zijn er uitwijkmogelijkheden, laat de woordvoerder van De Bilt weten.

Het programma begint om 13.30 uur. Er zullen verschillende sprekers op het podium of via videoverbinding aan het woord komen. Ook het RIVM heeft verschillende uitnodigingen ontvangen om de boeren te woord te staan. Een woordvoerder heeft al laten weten dat het instituut de demonstratie aan zich voorbij laat gaan.

‘Stikstofsjoemelcijfers’

De reden voor de landelijke acties is de omstreden voermaatregel van minister Schouten. Die wil de ammoniakuitstoot van koeien verminderen door het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen. Meerdere boeren deden twee weken geleden aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten vanwege dierenmishandeling en discriminatie.

Volgens de boeren is het niet goed voor de dieren als het eiwitgehalte in het voer wordt verlaagd. Het OM liet dinsdag weten de aangiftes niet in behandeling te nemen, omdat Schouten zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moet het ontgelden. Het RIVM zou volgens de boeren ‘stikstofsjoemelcijfers’ verspreiden en een instituut zijn waar ‘politieke keuzes overheersen boven wetenschappelijk bewijs’.

Boerenprotest. Beeld ANP
Boerenprotest.Beeld ANP

Branden in de buurt van het RIVM in Bilthoven

In de buurt van het RIVM in Bilthoven zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee branden geweest. Achter het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg Zuid stond een voormalige gemeentekas van ongeveer 10 bij 5 meter in brand. Ook iets verderop op de Voordorpsedijk was het raak. Die weg ligt in de buurt van de Biltse Rading, waar Farmers Defence Force (FDF) woensdag demonstreert tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Bij de brand aan de Soestdijkseweg Zuid raakte niemand gewond. De brandweer meldde rond 03.00 uur dat het vuur onder controle was. De oorzaak wordt door de politie onderzocht. Het pand dat in brand stond ligt niet ver weg van het hoofdkantoor van het RIVM. Boeren willen in de buurt daarvan demonstreren tegen het stikstofbeleid. Dat gaat gebeuren aan de Biltse Rading.

De Voordorpsedijk, waar rond 02.20 uur een pijlwagen vlam vatte, is een zijweg van de Biltse Rading. Ook die brand is geblust. Deze zaak is eveneens overgedragen aan de politie, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden