Woedende kroongetuige: advocaten zijn debet aan moord Wiersum

Advocaten Nico Meijering en Inez Weski hebben zijn advocaat Derk Wiersum ‘voor de bus gegooid’ en zijn volgens kroongetuige Nabil B. door hun ‘lastercampagne’ medeverantwoordelijk voor de moord op zijn advocaat in september 2019.

De advocaten van Mohammed Razzouki en een journalist komen aan bij de extra beveiligde rechtbank voor het Marengo-proces. Beeld ANP
De advocaten van Mohammed Razzouki en een journalist komen aan bij de extra beveiligde rechtbank voor het Marengo-proces.Beeld ANP

Dat zware verwijt maakte een woedende Nabil B. richting raadsman Nico Meijering van verdachte Mohammed Razzouki donderdag in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Meijering en Weski suggereerden volgens Nabil B. op eerdere zittingen dat Derk Wiersum en zijn andere advocaat hem hadden geholpen bij het ‘in elkaar puzzelen’ van zijn volgens hen gelogen verklaringen waarin hij Ridouan Taghi en vele medeverdachten van liquidaties en moordplannen beschuldigt.

Lastercampagne

“U bent een lastercampagne begonnen tegen mijn advocaat!,” riep Nabil B. vanuit zijn cabine, nadat Meijering hem vragen had gesteld over een iPhone die hij stiekem in zijn cel had ‘om de veiligheid te regelen’ en waarover hij vervolgens onder ede heeft gelogen.

Geëmotioneerd klonk het vanuit de getuigencabine: “Dat advocaten mij aanvallen als kroongetuige kan ik accepteren. Maar dat u mijn advocaten aanviel... Met die psychopaat vanuit Dubai die meekeek?”

Met die psychopaat bedoelt B. de toentertijd voortvluchtige Ridouan Taghi, die volgens hem via de media meekreeg dat Weski en Meijering suggereerden dat Nabil B.’s raadslieden hem hielpen bij het opzetten van leugenachtige verklaringen tegen Taghi en zijn groep.

De kroongetuige suggereert dat Wiersum mede door dergelijke berichten is vermoord.

Tot bedaren

De rechtbank lastte aan het einde van de ochtend een extra lange pauze in om Nabil B. weer tot bedaren te laten komen.

Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra van verdachte Mohammed Razzouki krijgen vandaag de kans Nabil B. een lange reeks kritische vragen te stellen. Ze willen de antwoorden gebruiken in een verzoek om opheffing van Razzouki’s voorlopige hechtenis, omdat de cruciale kroongetuige volgens hen onbetrouwbaar is. Verder bewijs voor Razzouki’s betrokkenheid bij moorden en moordplannen is er volgens de raadslieden nauwelijks.

Meijering noemt de uitspraken van de kroongetuige van donderdagmorgen ‘gevaar zettend voor hem en zijn kantoor’.

Zijn kantoorgenoot Christian Flokstra: “De kroongetuige misbruikt de dood van zijn eigen advocaat om onder zijn leugens uit te komen.”

Lees meer over deze zaak in ons liveblog.

Taghi podcast

Interesse in de rechtzaak rondom crimineel Ridouan Taghi? Misdaadjournalist Paul Vugts maakte een 8-delige podcastserie. Beluister hem op parool.nl, of via iTunes of Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden