Willem Engel opnieuw aangehouden

Viruswaarheidvoorman Willem Engel is zondag opnieuw aangehouden. Engel hield zich volgens het Openbaar Ministerie niet aan de voorwaarden die werden verbonden aan de schorsing van zijn voorarrest.

Het Parool
Willem Engel bij het verlaten van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam Hoogvliet, op 30 maart, nadat de rechtbank in Rotterdam zijn voorarrest had geschorst. Beeld ANP
Willem Engel bij het verlaten van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam Hoogvliet, op 30 maart, nadat de rechtbank in Rotterdam zijn voorarrest had geschorst.Beeld ANP

Engel zou zondagmiddag speechen tijdens een demonstratie in het centrum van Nijmegen. De organisatie meldde aan het begin van de middag volgens De Gelderlander dat Engel op de snelweg zou zijn klemgereden en aangehouden. Michel Reijinga, voorman van Nederland in Verzet, noemt het een ‘zwarte dag voor Nederland’.

Zaterdag was er al sprake van dat Engel mogelijk de voorwaarden had geschonden waaronder hij na zijn arrestatie op vrije voeten kwam. Zijn voorarrest werd woensdag na twee weken geschorst, onder meer onder de voorwaarde ‘dat hij zich onthoudt van uitingen op sociale media’.

Vrijdagavond zond YouTube-kanaal Café Weltschmerz een gesprek met Engel en jurist Jeroen Pols uit. Dat is ook nu nog op de website te zien. Hierin praat Engel onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem.

Volgens Pols is Engel zondag klemgereden op de snelweg, toen hij onderweg was naar het coronaprotest in Nijmegen. Daar zijn enkele honderden tegenstanders van het coronabeleid bijeengekomen. De organisatie van de bijeenkomst meldde het de toehoorders: “Hij is opgepakt. Hij is onderweg hierheen van de snelweg afgehaald.” Aanwezigen in Nijmegen hebben spandoeken bij zich met onder meer de tekst ‘Stop de lockdown’.

Opruiende berichten

Engel wordt ervan verdacht een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – ‘opruiende coronagerelateerde berichten’ te hebben geplaatst op sociale media. “Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet,” aldus het OM eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer hij in deze zaak voor de rechter moet verschijnen.

Los hiervan moet hij op 13 juni naar de rechtbank voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020, en opruiing via Facebook. Hij riep volgens het OM in een livestream op om agenten te arresteren middels een burgerarrest.

De advocaat van Willem Engel, Michael Ruperti, noemt de arrestatie ‘overdreven’. Volgens hem is de voorwaarde voor zijn vrijlating veel te onduidelijk. Hij mag zich niet uitlaten op sociale media, maar dat is volgens de advocaat wel heel ruim geformuleerd. “Waar ligt dan de grens? Zijn eigen kanalen heeft hij al verwijderd, maar wat als iemand anders hem filmt en dat online zet? Schendt hij dan ook de voorwaarde?”

Ruperti heeft vorige week al beroep aangetekend tegen dat besluit, maar dat moet nog worden behandeld. “We hebben meermaals geprobeerd met de officier van justitie in contact te komen. Juist om meer duidelijkheid te verkrijgen. Dat is niet gelukt. Ik vind het overdreven om hem dan nu aan te houden, terwijl de beroepszaak tegen de voorwaarde nog loopt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden