Willem Engel hoort woensdag of hij langer vast blijft zitten

Willem Engel hoort woensdag om 13.00 uur of hij nog langer in de cel moet blijven voor opruiing. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdagmiddag laten weten na afloop van de raadkamerzitting.

Sebastiaan Quekel
Willem Engel. Beeld ANP
Willem Engel.Beeld ANP

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd 16 maart aangehouden voor opruiing. Engel zou gedurende een lange periode - tussen juni 2020 en december 2021 - ‘opruiende coronagerelateerde berichten’ hebben geplaatst op sociale media. “Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet,” aldus het Openbaar Ministerie.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

Los van deze zaak staat Engel woensdag voor de politierechter in Den Haag. Dan staat hij terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Engel moet zich dan ook verantwoorden voor opruiing via Facebook. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream.

De politierechter gaat de zaak echter niet inhoudelijk behandelen, zo werd vandaag bekend, maar doorverwijzen naar een meervoudige kamer met drie rechters. De reden daarvan zal de rechter op zitting toelichten. Engel zal daarbij aanwezig zijn. Of hem een zwaardere straf boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk. “Het kan voor hem ook goed nieuws zijn, want er kan nauwkeuriger worden geoordeeld,” legt advocaat Peter Schouten uit. “Het zwaard van Damocles dat boven zijn hoofd hangt, wordt alleen wel wat scherper.” Een politierechter kan maximaal één jaar celstraf opleggen, een meervoudige kamer heeft geen strafmaximum.

Zaak krijgt meer lading

De zaak rond Engel krijgt door deze ontwikkeling in elk geval wat meer gewicht, zegt advocaat Mark-Jan Bouwman. “Op zichzelf kunnen uitingsdelicten juridisch wel zo complex zijn dat een behandeling door een meervoudige kamer beter is. Vergelijkbaar met de zaak rond Geert Wilders.” Uitingsdelicten zijn zaken waarbij het gaat om strafbaarheid van iets wat je hebt gezegd of geschreven.

Collega-raadsman Barry van de Luijtgaarden vermoedt dat de politierechter ‘zich niet alleen durft uit te laten in deze specifieke zaak, maar dat hij dit wil overlaten aan drie rechters om door hen een oordeel te laten vormen’. “Het zou kunnen betekenen dat de voorlopige hechtenis eindigt wanneer de rechtbank hier geen beslissing op neemt. Kort voor het einde van de termijn dient de rechtbank altijd een beslissing te nemen.”

‘Nelson Mandela’

Beide zaken worden vooralsnog niet samengevoegd, maar apart behandeld. Vanuit de PI in Rotterdam laat Engel weten zichzelf als een ‘politieke gevangene’ te zien. ,,Ik ben niet de eerste politieke gevangene. Bijna vereerd treed ik nu in de voetsporen van Nelson Mandela, een van mijn voorbeelden die ook tegen discriminatie en apartheid vocht.” Hij beschouwt zijn arrestatie als bevestiging van ‘de zekerheid van een dictatuur’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden