Nieuws

Wijziging transgenderwet wankelt, coalitiepartijen uiterst kritisch: ‘Wij twijfelen’

Een meerderheid voor de wijziging van de transgenderwet raakt uit zicht. Coalitiepartij CDA is tegen en de VVD blijkt ook uiterst kritisch. Het kabinetsplan om de geslachtskeuze in het paspoort te veranderen, wankelt daardoor.

Niels Klaassen
D66-kamerleden Lisa van Ginneken en Paul van Meenen tijdens het kamerdebat over de wijziging van de transgenderwet. Beeld ANP
D66-kamerleden Lisa van Ginneken en Paul van Meenen tijdens het kamerdebat over de wijziging van de transgenderwet.Beeld ANP

Met de aanpassing van de wet wil het kabinet een horde wegnemen voor mensen die hun geslacht willen wijzigen in het paspoort. Als het plan doorgaat, kan iedereen vanaf 16 jaar straks bij de gemeente aangeven man of vrouw te zijn, zonder verklaring van de arts (die nu nog verplicht is). 16-minners kunnen dan met toestemming van de rechter kiezen voor een M of V in het paspoort.

Twijfel

Maar vandaag keerde ook het CDA zich tegen het plan, en tijdens het Kamerdebat blijkt de VVD eveneens uiterst kritisch. “Wij twijfelen. We vragen ons af of de huidige wet niet al de goede balans biedt,” zei VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. De coalitiepartij spendeerde dinsdag een lang fractieberaad aan de voorbereiding. “De drempel is al heel erg laag voor geslachtsverandering in het paspoort. Een goed gesprek kan wel degelijk zinnig zijn,” zegt Ellian over het plan om het deskundigengesprek te schrappen. “Wij dagen de regering uit om het nader te onderbouwen.”

Met het ‘njet’ van het CDA en de kritiek van de VVD wankelt het plan om de transgenderwet te wijzigen. Als de VVD uiteindelijk inderdaad tegen stemt, haalt het plan nog maximaal 68 zetels, niet genoeg voor een meerderheid. Eerder al toonden de PVV, JA21, SGP en de ChristenUnie zich tegen het kabinetsvoorstel.

‘Andere inzichten’

“Wie je bent en waarmee je je identificeert is iets heel persoonlijks,” meldde CDA-Kamerlid Raymond Knops voor aanvang van het debat. “Als jonge mensen daarmee worstelen, moeten we hen niet alleen laten. Jongeren komen soms op latere leeftijd tot andere inzichten. Er moeten waarborgen blijven.”

Een eindoordeel vellen partijen pas morgen na beantwoording van de vragen door verantwoordelijk minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66). Weerwind gaat over de wijziging van het burgerlijk wetboek, die nodig is om de registratie van het geslacht in de geboorteakte te regelen.

Voorstanders

Voorstanders van de wetsaanpassing – onder meer D66, GroenLinks, PvdD, Bij1, SP en PvdA – stellen dat critici zijn gaan twijfelen na ‘spookverhalen’ over mannen die zich voordoen als transgender en zo vrouwenkleedkamers insluipen. “Laat deze wetswijziging de emancipatie van transpersonen verder brengen,” zei PvdA-Kamerlid Songül Mutluer. “Vandaag hebben wij de kans om het gidsland te zijn dat we waren toen Job Cohen het eerste homostel trouwde, we hebben de kans om een volgende stap te zetten om transgenderpersonen volwaardig onderdeel van de samenleving te laten zijn.”

Tegenstanders wijzen er juist op dat al te losse regels rond de sociale transitie kwetsbare jongeren op het pad brengt van een ingrijpend medisch traject, stelden Ja21-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij en SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: “Je kunt het niet los zien van medische en sociale elementen die meespelen,” zei Bisschop. “De administratieve handeling kan een gevolg krijgen.”

Dat leidde weer tot wrevel bij de voorstanders. “Dit debat gaat nìet over geslachtsverandering,” zei Bij1-leider Sylvana Simons. “Dit gaat nìet over het medische aspect of de zorg.” Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt dat de critici zaken vermengen, terwijl het nu alleen over een M of V in het paspoort moet gaan: “We hebben het over het vereenvoudigen van een handeling die al kon sinds 1985.”

Woensdag gaat het debat verder, volgende week stemt het parlement over de voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden