Plus

Wie zijn de moslimpredikers op het Haga Lyceum?

De Hilversumse prediker Fouad el Bouch (Abou Hafs) is actief op het Cornelius Haga Lyceum, bevestigden bronnen deze week. Zijn motto: 'We moeten opstaan en zeggen: sodemieter op.'

Marcel Wiegman
Online preekt Fouad el Bouch op allerlei platforms voor de zaak van moslims. Beeld Youtube
Online preekt Fouad el Bouch op allerlei platforms voor de zaak van moslims.Beeld Youtube

Als 26-jarige doet Fouad el Bouch (Abu Hafs) in 2009 voor het eerst van zich spreken met een nasheed (islamitisch lied) onder de titel Blanke Tirannie. 'Wij zijn de soldaten van onze religie; wij komen er weer aan met een nieuwe strategie.' En: 'Ook al staan het kruis en de joden zij aan zij; en helpen zij elkaar in het heetst van de strijd; de zonen van de ummah staan al in de rij; om hen te laten zien wat het offeren moet zijn'.

El Bouch (36) is een provocateur, maar ook een intelligent en welbespraakte man. Hij studeerde religiestudies aan de UvA en schreef een scriptie over salafisme en democratie: 'Tussen verwerping en acceptatie'. Hij is een graag geziene gast in de media als er iemand nodig is om het radicale islamitische gedachtegoed te verwoorden.

Richtinggevend figuur
El Bouch wordt door de veiligheidsdiensten gezien als een van de belangrijkste 'richtinggevende figuren' op het Cornelius Haga Lyceum, bevestigden bronnen deze week. Reden voor de diensten om aan de bel te trekken over radicale predikers.

In 2014 organiseerde El Bouch, op de dag van Dodenherdenking, in moskee Al Amal in zijn woonplaats Hilversum een symposium om 'de etnische zuivering van Palestina' te herdenken: 'Palestina, de Schaduw Holocaust'.

Moslims en jodenvervolging is een van zijn favoriete thema's. Toen in Huizen een islamitisch gezin verdacht werd van uitreisplannen naar Syrië, liet El Bouch in de gemeenteraad weten: "Moslims voelen zich als joden in de jaren dertig. Opgejaagd. We weten hoe dat is afgelopen. Wie geeft ons de garantie dat dat niet nog een keer gebeurt maar dan met moslims?"

Hoe radicaal is hij ? 'Moslims zullen zeker niet blijven toekijken hoe het begin van de Kristallnacht voor de moslims in Nederland zich ontwikkelt,' twitterde hij al eens.

Ruim vijf jaar geleden haalde El Bouch als voorman van het omstreden World Wide Relief nog geld op voor de 'liefdadigheid' in Syrië. Hij was in december 2013 aanwezig bij een jihadistische demonstratie in Den Haag en op Facebook liet hij al eens weten dat Nederlandse Syriëgangers worden 'verloochend' en 'verraden' door hun eigen volk.

YouTubekanaal
Tegenwoordig spreekt El Bouch, die het succesvolle YouTubekanaal 'Bewust Moslim' drijft, graag over 'duurzaam islamitisch activisme', als tegenhanger van het militante 'spektakel-activisme' dat hem eerder zo aansprak.

Twee jaar geleden vergeleek El Bouch in NRC Handelsblad de Nederlandse moslims nog met een gepest jongetje. "We moeten juist de autoch­tone niet-moslims ter verantwoording roepen," zegt hij. "We moeten opstaan en zeggen: sodemieter op."
En: "Mijn strategie is de strategie van het gestrekte been.

Drie andere hoofdpersonen op het Cornelius Haga Lyceum

Ook actief op het Cornelius Haga Lyceum is prediker Abdullah Özütürk,
in 1976 geboren in Schiedam en actief in de radicale Haagse moskee Medine Dershanesi. Hij is ook betrokken bij de Stichting moslimperspectief aan de Amsterdamse Isolatorweg en voorziet in religieuze studie onder de naam 'Dar al Bayyina' (Huis van de Waarheid).

NRC Handelsblad meldde vorig jaar dat Özütürk werd verdacht van ronselen voor de jihad. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van minstens vier jongeren, van wie er twee naar Syrië vertrokken.

Daarnaast op de school: Kasim Tekin, docent geschiedenis uit Almere en ­oprichter van Hadaraah (beschaving), een onderzoeksinstituut voor islamitische geschiedenis en erfgoedstudies. Van hem is de uitspraak: 'Wie had in de laatste honderd jaar van het kalifaat durven dromen dat machtscentra van grote vijanden van het moslimrijk zouden worden versierd met de duizenden moskeeën, gebedshuizen, scholen en stichtingen waar Allah wordt aanbeden en van waaruit wordt opgeroepen tot Zijn religie?'

Tot slot is Arnoud van Doorn (52) ­actief op het Cornelius Haga Lyceum, de in 2012 tot de islam bekeerde voormalige PVV'er uit Den Haag. Sinds 2014 zit hij de Haagse gemeenteraad voor de islamitische Partij van de Eenheid. Hij is president van de European Dawah Foundation, een in Engeland gevestigde stichting die mensen wil bekeren tot de islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden