Wethouders grote steden willen snel helmplicht snorfietsers

De verkeerswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht roepen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op om haast te maken met de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Hierdoor kan veel ‘onnodig, ernstig (hersen)letsel worden voorkomen en wordt de verkeersveiligheid vergroot’, zo schrijven ze dinsdag in een opinieartikel in De Telegraaf.

Het Parool
Verkeerswethouders van de vier grote steden roepen minister Van Nieuwenhuizen op om haast te maken met de helmplicht.  Beeld Jakob van Vliet
Verkeerswethouders van de vier grote steden roepen minister Van Nieuwenhuizen op om haast te maken met de helmplicht.Beeld Jakob van Vliet

Wethouders Sharon Dijksma (Amsterdam), Robert van Asten (Den Haag), Judith Bokhove (Rotterdam) en Lot van Hooijdonk (Utrecht) reageren daarmee op het plan van de minister om pas volgend voorjaar een voorstel voor invoering van de maatregel naar de Kamer te sturen. Volgens de vier is het goed mogelijk dat voorstel al voor het kerstreces naar de Kamer te sturen.

‘Die haast is geboden aangezien keer op keer blijkt dat snorfietsers erg kwetsbaar zijn in het verkeer. Jaarlijks overlijden tientallen van hen aan de gevolgen van een ongeluk,’ zo schreven 130 artsen vorig jaar al in een brandbrief aan de minister. ‘Wie een ongeluk met een snorfiets zonder helm overleeft, heeft vaak veel (hoofd- en hersen)letsel. De gevolgen daarvan zijn niet zelden levenslang,’ aldus de wethouders.

Helmplicht Amsterdam

Met de invoering van de helmplicht voor snorfietsers heeft Amsterdam al laten zien dat de maatregel goed uitvoerbaar is. En toch maakt de minister geen haast. ‘Ze maakt het vraagstuk onnodig ingewikkeld door het te verbreden naar allerlei nieuwe, snelle, elektrische vervoersmiddelen en verzandt in discussies over soorten helmen,’ stellen de wethouders in het artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden