Wethouders Den Haag verdacht van corruptie

Twee wethouders van de gemeente Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Het stadsbestuur van Den Haag heeft hen gevraagd tijdelijk terug te treden.

ANP
Richard de Mos. Beeld ANP
Richard de Mos.Beeld ANP

Daarom doorzocht de rijksrecherche dinsdag hun werkkamers in het stadhuis van Den Haag. Ook hun huizen zijn doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Ook onderzocht de recherche de werkplekken van enkele ambtenaren.

Het onderzoek onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Daarnaast zijn de woonadressen onderzocht van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping.

Vuurwapen ingenomen

Er is beslag gelegd op een groot aantal schriftelijke documenten en computerbestanden. Bij een van de verdachte ondernemers is thuis een vuurwapen met munitie aangetroffen. Deze man is aangehouden en na verhoor in vrijheid gesteld. De andere verdachten zijn niet aangehouden. Beide wethouders zijn dinsdag door de Rijksrecherche verhoord.

Een van die verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

De portefeuilles van de twee wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden met onmiddellijke ingang verdeeld over de andere leden van het college. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen.

Ernstige verdenkingen

“Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur,” aldus de gemeente in een verklaring. “Het college heeft als uitgangspunt dat de stad goed bestuurd moet worden, dat partijen betrouwbaar zijn en dat verantwoordelijkheid nemen daarbij hoort.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden