PlusAchtergrond

Werkt Ridouan Taghi samen met deze drugshandelaren?

Ridouan Taghi Beeld Sjoukje Bierma
Ridouan TaghiBeeld Sjoukje Bierma

De politie vermoedt dat vanuit het mondaine Dubai een paar van de grootste drugshandelaren ter wereld samenwerken. Zij zouden een groot deel van de Europese cokehandel in handen hebben. Onder hen ook de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Yelle Tieleman en Koen Voskuil

Met een gemiddeld tarief van 24.000 dollar per nacht is het Burj al Arab één van de meest exclusieve hotels ter wereld. Het zelfbenoemde zevensterrenhotel, dat als een gebold zeil uit de zee verrijst, biedt zijn gasten dan ook de luxe van een eigen helikopterdek, eigen Rolls-Royces met chauffeur en een opgespoten privéstrand voor de kust van Dubai.

Maar agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA letten de 15de juli 2017 niet op de vergulde pilaren, de uitbundige mozaïeken en het fenomenale uitzicht. Zo onopvallend mogelijk slaan ze gade wie in het hotel aanwezig is op de bruiloft van de Ierse topgangster Daniel Kinahan.

Kinahan, in het verleden actief als bokspromotor, heeft volgens de Ierse politieorganisatie Gardai sinds enkele jaren het drugskartel van zijn vader Christy alias ‘The Dapper Don’ overgenomen. Vanuit Dubai zou Daniel de organisatie leiden en samenwerken met de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

De DEA-agenten spotten in het hotel meer beruchte topcriminelen. Ze noteren de namen van Raffaele Imperiale, een Italiaanse crimineel die gelinkt wordt aan de Napolitaanse maffiatak Camorra. Tussen de gasten menen ze ook Edin G. te zien, die volgens de DEA aan het hoofd staat van het ‘Tito en Dino-kartel’. De DEA beschouwt dit als één van ‘s werelds vijftig grootste drugskartels, met vrijwel een monopolie op Peruaanse coke. G. zou de man zijn achter 14 ton cocaïne die de afgelopen jaren in beslag werd genomen.

Geen toeval

De Amerikanen geloven niet dat het contact tussen Kinahan, Imperiale en G. op toeval berust. Dubai geldt als een bekend toevluchtsoord en witwasparadijs voor criminelen. Vanuit deze metropool in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten werken de kopstukken van de internationale misdaad niet tegen, maar met elkaar. Tot dezelfde kring van drugssmokkelaars rekent de DEA ook Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi. Ook Rico R., ook bekend als Rico de Chileen, zou tot dit netwerk behoren.

Deze uiterst brisante informatie stuurt de DEA op 13 augustus 2018 aan de Nederlandse politie. Dat is niet vreemd, want alle genoemde kopstukken hebben een link met Nederland. De Kinahans komen al jaren naar ons land, Raffaele Imperiale woonde jarenlang in Amsterdam en Edin G. groeide zelfs op in Brabant. Zijn oom Mirza, die maar enkele jaren ouder is dan hij, bezit meerdere panden in Breda.

Bosnische krant

Op basis van de DEA-stukken stelt de politie in Zeeland-West Brabant in juli van dit jaar een witwasonderzoek in naar de panden en bedrijven van Mirza G. en zijn vrouw Rosa. Uit dat onderzoek blijkt dat er grote geldtransacties en leningen tussen Nederland en Bosnië-Herzegovina heen en weer gaan. De officier van justitie in Breda schrijft daarom een uitgebreid rechtshulpverzoek aan dat land. In die brief neemt hij de DEA-informatie over.

Maar dan gebeurt er iets waar de Nederlandse onderzoekers niet op rekenden.

Terwijl het onderzoek nog in een pril stadium is, belandt de gevoelige informatie op straat. Onderzoeksjournalist Avdo Avdic van de Bosnische krant Zurnal legt de hand op ondermeer het Nederlandse rechtshulpverzoek en bijbehorende justitiestukken. Hij brengt voor het eerst de samenwerking tussen de Europese cocaïnekartels naar buiten. Deze krant heeft inmiddels ook tientallen pagina’s van deze dossierstukken in handen, waarvan politiebronnen bevestigen dat ze authentiek zijn.

Opmerkelijk is dat de politie de import van cocaïne in Rotterdam schat op 100 ton. Een derde van die hoeveelheid zou bestemd zijn voor het Tito en Dino-kartel, dat in het Peruaanse Trujillo exclusief zou samenwerken met vier grote cocaïnekartels.

Vecht de Nederlandse politie tegen een soort superkartel dat vanuit Dubai aan de touwtjes trekt van de Europese cocaïnehandel, zoals deze documenten suggereren?

Een eerste stap van de Nederlandse politie is het volgen van de geldroutes van het Bosnische drugskartel. Het Openbaar Ministerie heeft alvast voor miljoenen euro’s beslag gelegd op bankrekeningen en panden in Breda.

Wie is wie?

Daniel Kinahan (40)

Kopstuk van de gevreesde Kinahan-clan uit Ierland, en de zoon van de al even zo beruchte Christy Kinahan. Die vluchtte vanuit Ierland naar Spanje na een veroordeling wegens grootschalige fraude. De Kinahans raakten in een bloedige drugsoorlog verzeild met een rivaliserende bende, waarna Daniel zich verschanste in Dubai. Zou volgens Ierse media beveiligd worden door ex-leden van een Russische elite-eenheid.

Raffale Imperiale (44)

Wapen- en drugshandelaar die gelinkt wordt aan de Napolitaanse maffiaorganisatie Camorra. Woonde jarenlang in Amsterdam, waar hij een coffeeshop bezat. Was de koper van twee Van Goghs uit een geruchtmakende inbraak in het Van Goghmuseum. De doeken keerden in 2017 terug. Imperiale leverde in 2004 wapens voor een vete in de gevreesde wijk Scampia in Napels. Hij zat in de drugshandel met crimineel Rick van der Bunt, die in 2008 in Spanje werd geliquideerd. Toen Italië hem zocht, week hij uit naar het zevensterrenhotel Burj al Arab in Dubai.

Edin G. (37)

Geboren in Sarajevo en opgegroeid in Brabant. Was tussen 2009 en 2010 eigenaar van een dienstverleningsbedrijfje in Breda. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst DEA staat Edin G. aan het hoofd van het Tito en Dino-kartel, dat jaarlijks tonnen cocaïne uit Peru naar Europa zou verschepen. Edin G. zou het kartel aansturen vanuit Dubai. Drugswinsten zouden worden geïnvesteerd in vastgoed in West-Europa, staat in politiestukken. Edin G. is de neef van Mirza G..

Ridouan Taghi (41)

Nederlands meest gezochte crimineel. Geboren in een tribaal gebied in Marokko, maar op jonge leeftijd met zijn gezin verhuisd naar Nederland. Groeide op in Vianen en maakte in het naburige Nieuwegein deel uit van de gevreesde straatbende Bad Boys. Nam in die periode een smokkelroute over en verdiende veel geld met het smokkelen van hasj. Switchte later van hasj naar cocaïne, waarna het geld pas echt begon binnen te stromen. Staat in het criminele milieu bekend als extreem wraakzuchtig. Het OM ziet hem als leider van een moordbende en verdenkt hem van meerdere liquidaties.

Reacties

Leon van Kleef, advocaat ‘Rico de Chileen’: “Ik stel vast dat er op dit moment geen enkele aanklacht tegen mijn cliënt ligt voor wat betreft het bezit van drugs of de smokkel daarvan. Er is geen drugs-aanklacht. Niet in Amerika, Zuid-Amerika of in Europa.”

Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi: “Slechts kan worden geconstateerd dat hier sprake is van de zoveelste reeks aan zeer onbepaalde en zo te zien niet onderbouwde berichtgeving.”

Menno Buntsma, advocaat Edin G.: “Justitie bevestigt dat cliënt geen verdachte is in deze affaire noch in Bosnië noch in Nederland en er is mondiaal geen enkele strafklacht tegen cliënt ingediend.”

Advocaat Inez Weski stopt per direct met de verdediging van Ridouan Taghi in het Marengo-proces. Dat heeft de raadsvrouw donderdag in een verklaring laten weten.

Strafrechtadvocaat Weski noemt het liquidatieproces, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces. Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden.

‘De verdediging heeft al jarenlang vruchteloos gevraagd om een volledig dossier en het mogen onderzoeken van de geheime berichten en verklaringen van de kroongetuige’’, schrijft Weski. Ook stelt ze dat haar cliënt publiekelijk wordt berecht en al als schuldig wordt gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden