Plus

Werkgevers roepen kabinet op: kom snel met hogere kilometervergoeding

Het kabinet moet de belastingvrije reiskostenvergoeding zo snel mogelijk verhogen. Personeel komt door de gestegen reiskosten in de knel, stellen werkgevers.

Natasja de Groot
null Beeld ANP
Beeld ANP

Werkgeversorganisatie AWVN vroeg werkgevers hoe zij aankijken tegen de hogere brandstofprijzen en of zij hun personeel tegemoet (willen) komen. Niet eerder was de respons zo groot: liefst 481 werkgevers reageerden. Vier op de vijf zeggen zich zorgen te maken over de reiskosten van dit moment en de gevolgen daarvan voor werknemers.

“Werkgevers merken dat een deel van het personeel in problemen komt en vinden dat die groep snel een steuntje in de rug moet krijgen,” zegt Niek Hinsenveld, beleidsadviseur bij AWVN.

In het onderzoek zegt ruim een derde van de werkgevers de regeling voor woon-werkverkeer te willen aanpassen (36 procent) of dat inmiddels gedaan te hebben (8 procent) door bijvoorbeeld de kilometervergoeding te verhogen, invoering van een tijdelijke maandelijkse tegemoetkoming of door verlaging van de kilometerdrempel vanaf waar de vergoeding begint. De werkgevers zeggen dit te doen uit goed werkgeverschap, maar ook om te voorkomen dat personeel in de problemen belandt of overstapt naar de concurrent.

Nu is de onbelaste kilometervergoeding 19 cent per kilometer. Wat de werknemer meer aan reiskosten voor het woon-werkverkeer krijgt vergoed, wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen en daardoor, afhankelijk van het salaris, maximaal met 50 procent belast.

Het kabinet heeft al aangekondigd de onbelaste reiskostenvergoeding per 2024 stapsgewijs te verhogen naar 0,23 cent per kilometer, maar dat duurt de werkgevers te lang. Daarom roept de AWVN het kabinet om sneller maatregelen te nemen. De Tweede Kamer heeft daar ook al op aangedrongen.

Het kabinet heeft beloofd hier bij de behandeling van het Belastingplan 2023 in het najaar op terug te komen, laat een woordvoerster weten. Hinsenveld: “Er wordt over gepraat het moment naar voren te halen. Het is mooi als het 1 januari 2023 wordt, maar nog beter zou het zijn als het zo snel mogelijk gebeurt.”

Meer thuiswerken ziet de werkgeversvereniging niet direct als oplossing omdat het voor een grote groep werkenden niet mogelijk is, zoals voor installateurs of verpleegkundigen. De AWVN ziet wel dat sommige bedrijven inzetten op duurzame alternatieven als ov-abonnementen en e-bikeregelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden