Werkgevers openen meldpunt stikstofproblemen

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland openen een meldpunt voor stikstofproblemen waar bedrijven kunnen aangeven hoe de beslissing van de Raad van State hen raakt.

null Beeld ROBIN UTRECHT
Beeld ROBIN UTRECHT

In mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese natuurwetgeving. Het gevolg is dat duizenden bouwprojecten stilliggen. Met het meldpunt hopen de werkgeversverenigingen de omvang van de schade in beeld te brengen. Die loopt volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in de miljarden.

De ondernemersorganisaties onderzoeken ook de mogelijkheid tot juridische stappen tegen de Staat. Daarmee zou zowel het verlenen van vergunningen weer op gang moeten worden gebracht alsook worden bekeken hoe individuele bedrijven kunnen worden gecompenseerd.

Vonhof vindt het moeilijk te geloven hoe er met de uitspraak van de Raad van State wordt omgesprongen in Den Haag. “Al meer dan drie maanden ligt alles gewoon op zijn gat, gaat overal de stekker uit: ook uit projecten die allang een vergunning hadden, die al onderweg waren en zelfs uit projecten waarbij niet eens stikstof vrijkomt. Het is echt ongehoord.” Volgens Vonhof dreigen faillissementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden