Werkgever aan zet voor gelijk salaris

Werknemers moeten inzage krijgen in de salarisstrookjes van collega's in vergelijkbare functies. Zo willen PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een initiatiefwet die de vier oppositiepartijen donderdag indienen schrijft voor dat bedrijven met minimaal vijftig werknemers moeten bewijzen dat ze mannelijk en vrouwelijk personeel voor hetzelfde werk hetzelfde betalen.

Nu ligt de bewijslast voor oneerlijke beloning nog bij de vrouw die vermoedt dat ze minder verdient. Zij moet dan informeren naar het salaris van haar mannelijke collega's en kan vervolgens naar het College voor de Rechten van de Mens stappen.

Hardnekkig
Hoewel het is verboden om mannen en vrouwen ongelijk te belonen, blijkt uit meerdere ­onderzoeken dat de loonkloof hardnekkig is. Volgens berekeningen van WomenInc en Loonwijzer verdient een vrouw in haar werkende leven 300.000 euro minder dan een man. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdienden vrouwen in 2016 bij de overheid 8 procent minder dan mannen, in het bedrijfsleven was dat 19 procent.

Dat heeft grote gevolgen, stelt 50Plus-Kamerlid Corrie van Brenk. "Een lager loon nu betekent ook een lager pensioen later. Dat is vooral een probleem als je na een scheiding alleen komt te staan. Die kloof moeten we repareren."

Bedrijven moeten volgens het wetsvoorstel geanonimiseerde brutolonen per functie aanleveren bij een onafhankelijke instantie. Als blijkt dat ze gelijk betalen voor gelijk werk, krijgen ze een certificaat. Dat moet elke drie jaar worden vernieuwd. Welke bedrijven een certificaat hebben, komt op een website te staan. De controle komt in handen van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Verzet
Ook krijgen werknemers 'te allen tijde' inzagerecht in de salarissen van collega's in vergelijkbare functies. Dat punt stuitte op verzet bij een deel van de bedrijven en particulieren die konden reageren op de wetstekst. Zij stelden dat dit punt in strijd is met de privacy van medewerkers.

Initiatiefnemer Lilianne Ploumen (PvdA), die twee jaar geleden aankondigde met een gelijkebeloningwet naar IJslands voorbeeld te komen, meent dat de privacy niet wordt geschonden. De wet geldt daarom ook alleen voor bedrijven met minimaal vijftig werknemers, omdat het bij kleinere ondernemers snel herleidbaar is naar specifieke collega's.

"De salarisgegevens kunnen geanonimiseerd worden. Ik vind het wel gek dat mensen zich blijkbaar geen zorgen maken over vrouwen die decennialang te weinig betaald hebben gekregen."

PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus hopen op brede steun. De hoop is vooral gevestigd op coalitiepartij D66, die nu nog niet wilde meedoen met de initiatiefwet. SP-Kamerlid Jasper van Dijk verwacht dat dat verandert. "Zeker na de speech die fractieleider Rob Jetten maandag gaf, waarin hij een lans brak voor gelijke kansen." Van Dijk verwacht ook steun van VVD en CDA. "Wie kan hier tegen zijn?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden