PlusOverzicht

Welke winkels blijven open en wat mag er nog wel? Het antwoord in 6 vragen

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet betekenen dat veel activiteiten die we normaal vinden - shoppen, met familie en vrienden feestvieren, sporten en op vakantie - de komende tijd van de baan zijn. Maar ook niet-spoedeisende zorg wordt schaarser. Wat mag er nog allemaal wél?

Edwin van der Aa
null Beeld Van Santen & Bolleurs
Beeld Van Santen & Bolleurs

1. Welke winkels blijven open? (zie ook kader onder dit artikel)

Alleen winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen. Naast de supermarkt, de apotheek en de bank moet je dan ook denken aan winkels die levensmiddelen verkopen. Dus bakkers, groentewinkels, viswinkels, slagers, drogisterijen en slijterijen. Ook Hema heeft dinsdag laten weten open te blijven voor de verkoop van onder andere eten en babyspullen. Het blijft voor restaurants mogelijk om eten thuis te bezorgen of op te laten halen. Eten en drinken bij een hotel wordt wel geschrapt.

2. Verandert er iets met de feestdagen?

Rondom Kerstmis mogen we drie personen te gast hebben thuis, één meer dan op andere dagen de komende vijf weken. De gebedshuizen (zoals kerken) blijven open, het kabinet heeft die deze crisis nog nooit gesloten. Tijdens de jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod en wordt mensen aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een avondklok komt er toch niet, die zou niet te handhaven zijn.

3. Mag ik nog sporten?

Het kabinet heeft de sportscholen destijds heropend, omdat beweging belangrijk is. Dus mochten er ook maximaal dertig mensen in een zaal sporten, zolang ze maar geen contact maakten met elkaar en de coronaregels in acht namen. Die uitzondering wordt nu geschrapt. Buiten sporten blijft nog wel mogelijk, maar een tent opzetten voor sporters zoals deze zomer is - gezien het jaargetijde - minder voor de hand liggend. Contactsporten blijven verboden, topsport blijft (zonder publiek) toegestaan.

4. Mag ik nog op vakantie in eigen land?

Dat is een lastige vraag, want eigenlijk verzoekt het kabinet mensen dringend om thuis te blijven. Hotels blijven echter wel open, maar je kunt er dus niets meer te eten of te drinken bestellen. En aangezien sportscholen, zwembaden, sauna’s , de kapper en de nagelstylist ook dicht gaan, zal er in het luxe hotel niet veel meer te beleven zijn. Zelf een huisje huren of op een camping staan kan nog wel, maar ook dan moeten de bordspelletjes mee als enig vermaak. En zijn de faciliteiten beperkt.

5. Gaat mijn operatie nog door?

De ziekenhuizen hadden oorspronkelijk de ambitie om minstens 80 procent van de niet-acute zorg in de lucht te houden, maar dat is tijdens de eerste én tweede golf niet gelukt. Het kan in deze tijd altijd zo zijn dat een behandeling, consult of onderzoek wordt uitgesteld, want de focus ligt op mensen met ernstige of acute kwalen. De private klinieken blijven, binnen de RIVM-richtlijnen, open voor alle zorg. Net als de fysiotherapeuten en tandartsen.

6. Krijgen bedrijven extra steun?

Minister Hoekstra (Financiën) was daar zondag helder over: de steunpakketten zijn zo ontworpen dat ze ‘meebewegen’ met de behoefte aan financiële hulp van getroffen bedrijven. Het kabinet breidde deze maand het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen al verder uit. Ook ziet het af van geplande versoberingen. En men houdt continu in de gaten of de huidige pakketten nog voldoen.

Alle winkels die open blijven op een rij

Winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien, blijven ook na de aangescherpte coronamaatregelen open. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager, slijter en de opticien mogen open blijven. Hier volgt de lijst van zaken die maandagavond op de site van de Rijksoverheid is gepubliceerd.

- Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven, bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations;

- Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;

- Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;

- De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business-to-business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden