PlusAchtergrond

Welke bijnaam van moordverdachten hoort nou bij wie in de zaak Noffel?

In de aanloop naar het vonnis in de zaak tegen Naoufal ‘Noffel’ F. (38), tegen wie levenslang is geëist voor het aanjagen van twee moordaanslagen, hield de rechtbank dinsdag een extra zitting naar aanleiding van een artikel in Het Parool over bijnamen van moordverdachten.

Paul Vugts
Naoufal ‘Noffel’ F. Beeld ANP
Naoufal ‘Noffel’ F.Beeld ANP

Zoals in veel liquidatiezaken waarin versleutelde maar onthulde PGP-berichten (‘Pretty Good Privacy’) de basis zijn onder het bewijs, staat ook in de zaak tegen F. de vraag centraal of hij de ‘Vieze’, ‘Groot Hooft’ of ‘Exxi Tiba’ is die de ontluisterende berichten stuurde. In deze zaak gaan die e-mails over de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. én de liquidatie van ‘Ali Motamed’ eind 2015 in respectievelijk Diemen en Almere.

Voor officieren van justitie Eveline van der Burg en Koos Plooij staat onomstotelijk vast dat ‘Noffel’ de gebruiker van de PGP-Blackberry’s is waarmee die berichten zijn verstuurd. Niemand anders kan volgens hen degene zijn wiens PGP-emailadressen onder voornoemde bijnamen waren opgeslagen door andere betrokkenen bij de aanslagen.

F.’s advocaat Jan Huibers had op 20 mei in zijn pleidooi betoogd dat de rechtbank niet ‘buiten redelijke twijfel’ kan vaststellen dat zijn cliënt inderdaad de ‘Vieze’ of ‘Groot Hooft’ was die de zo belastende berichten heeft gestuurd.

Wat las hij daags na zijn relaas in Het Parool? In een andere grote liquidatiezaak, die óók draait om moordaanslagen eind 2015, spelen de bijnamen ‘Bighead’ en ‘Groot Hoofd’ een belangrijke rol. Daar worden die gekoppeld aan de Amsterdamse huurmoordenaar Hicham M. (25), die inmiddels levenslang heeft gekregen.

Huibers ‘fronste zijn wenkbrauwen’. Dat Parool-artikel past exact in zijn betoog, en dus wil Huibers dat de rechtbank het opneemt in het dossier en meeneemt in het vonnis, voorzien op 18 juli. Bij vrijspraak is Huibers uiteraard tevreden. En als de rechtbank denkt over een veroordeling, dan wil hij uitvoerig nader onderzoek naar wie met de bijnaam ‘Groot Hoofd’ worden aangeduid.

Geen enkel verband

Aanklagers Van der Burg en Plooij erkennen dat met Hicham M. ‘ten minste één ander persoon’ verwikkeld in liquidatiedossiers ‘Bighead’ of ‘Groot Hoofd’ wordt genoemd door zijn contacten. Toch, de recherche en analisten hebben ook na aanvullend onderzoek in de afgelopen weken geen enkel verband gevonden tussen de groepen verdachten waar de twee heel verschillende strafzaken om draaien.

Huibers ‘zaait verwarring’, vinden de officieren. Kennelijk om de rechtbank ‘het zicht op de werkelijkheid te ontnemen’. Het dossier waarin de bijnamen ‘Vieze’ en ‘Groot Hoofd’ in relatie tot de in F.’s zaak relevante emailberichten aan hem worden gekoppeld, staat als een huis, aldus de officieren.

De Amsterdamse crimineel Randall D. heeft onbedoeld in ‘PGP’-berichten én heimelijk afgeluisterde gesprekken bijvoorbeeld geen twijfel laten bestaan over de ‘Vieze’ en ‘Groot Hoofd’ met wie hij mailde: Naoufal F.

Plooij: “We zouden deze hele discussie kunnen samenvatten als: er zijn meer hondjes die Fikkie heten, maar in ons dossier is niet diffuus over welke Fikkie we spreken.” Nader onderzoek vindt justitie niet nodig.

De rechtbank zal op 18 juli vonnis wijzen – óf in een tussenvonnis nader onderzoek gelasten.

Ali Motamed. Beeld -
Ali Motamed.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden