Wel of (toch) geen grand prix: wordt stikstofrechtszaak alsnog spelbreker?

Of de grand prix op Zandvoort door kan gaan is nog altijd geen uitgemaakte zaak. Maandag, ­uiterlijk dinsdag, doet de rechtbank in Haarlem uitspraak in een zaak die is aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB).

Marcel Wiegman
Het Circuit in Zandvoort naast het duingebied Kennemerland-Zuid. Beeld ANP
Het Circuit in Zandvoort naast het duingebied Kennemerland-Zuid.Beeld ANP

Volgens die club klopt er niets van de stikstofberekeningen op grond waarvan de provincie een natuurvergunning heeft afgegeven en ook de rechter is daar nog niet zo zeker van, getuige zijn woorden dat ‘de belangenafweging een lastige is’ en dat hij er de tijd voor wil nemen.

Een voorstel van de MOB om de race te houden zonder publiek werd door het circuit als ‘on­acceptabel’ van de hand gewezen. De MOB redeneerde simpel: die paar racewagens zijn het probleem niet, die 70.000 toeschouwers per dag wel. Een groot deel van hen zal de auto pakken.

Veel succes hebben de natuurbeschermers tot nu toe overigens niet. Eerder deze maand bepaalde de rechtbank al dat het belang van de grand prix groter is dan de rust van de ­bedreigde rugstreeppad en zandhagedis in het duingebied. Het evenement, oordeelde de rechter, is ‘van groot openbaar belang voor de topsport en een impuls voor de regionale economie en het toerisme’.

Toch blijft het verzet levend, zegt Karel van Broekhoven van actiegroep Rust aan de Kust. Ook in Zandvoort, waar zelfs GroenLinks heeft ingestemd. Broekhoven, zelf voormalig wethouder van GroenLinks in Haarlem: “Kritische Zandvoorters durven zich niet in het openbaar uit te spreken tegen deze milieuramp. Dan krijgen ze ruzie met de buren. Maar ze zijn er wel degelijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden