Achtergrond

Wel of niet de kinderen laten vaccineren? Experts helpen bij dilemma: ‘Het is ook voor opa en oma’

Vanaf vandaag ploft bij de ouders van 1,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een brief op de mat over de coronavaccinatie. Zij mogen zelf beslissen of zij hun kinderen laten vaccineren. Experts vertellen over de voors en tegens.

Marcia Nieuwenhuis
Susan van den Hof is epidemioloog bij het RIVM.  Beeld Marnix Schmidt
Susan van den Hof is epidemioloog bij het RIVM.Beeld Marnix Schmidt

Moeten mensen hun kinderen laten vaccineren of niet? “Het is voor ouders super ingewikkeld,” weet kinderarts-infectioloog en immunoloog Lieke Sanders van het RIVM. Samen met Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten probeert zij met toelichting de keuze te vergemakkelijken.

“Kinderen hoeven zelden in het ziekenhuis te worden opgenomen met corona,” verklaart Van den Hof. Van alle bijna 80.000 ziekenhuisopnames in 2021 ging het maar om 143 kinderen in de basisschoolleeftijd. Op 1,3 miljoen kinderen in die leeftijd is dat dus echt heel zeldzaam.

Ziektebeeld

En hoe ziek word je eigenlijk van de nieuwe dominante variant omikron? “Het risico van een ernstig ziektebeeld is waarschijnlijk kleiner voor kinderen die besmet zijn met omikron dan bij de deltavariant,” vervolgt het hoofd epidemiologie. “Het aantal opnames is ongeveer twee derde lager bij omikron.”

Tot zover het goede nieuws. “Want het aantal ziekenhuisopnames neemt met omikron wel toe,” waarschuwt Van den Hof. In de staat New York is het aantal opnames vanwege corona groter voor kinderen dan voor de hele bevolking. “Daar zijn vooral ongevaccineerde kinderen in het ziekenhuis gekomen.”

In Nederland lijkt geen stijging gaande. Onlangs liet kinderlongarts Suzanne Terheggen-Lagro van het Emma Kinderziekenhuis weten dat daar nog geen forse toename te zien was in het aantal opgenomen kinderen door covid.

Ontstekingsziekte

En dan is er nog een reden om wél te laten vaccineren: de ontstekingsziekte MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children). Weken na een coronabesmetting kan daardoor ineens hoge koorts ontstaan, gepaard met buikklachten, zoals braken en diarree. Bij de helft van die kinderen is dat zo ernstig dat zij op de intensive care belanden. De Gezondheidsraad schat dat Mis-C bij zo’n 150 kinderen van 0 tot 19 jaar voorkomt. Dit heeft vooralsnog in Nederland niet geleid tot de dood van kinderen, maar is wel zeer ernstig. “Uit de eerste onderzoeken lijkt het erop dat vaccinatie MIS-C kan voorkomen,” verklaart Sanders.

En hoe zit het met de bijwerkingen? Die zijn volgens de experts mild. Er zijn wel zorgen over myocarditis, een ontsteking van de hartspier. In de VS kregen daar per miljoen kinderen gemiddeld 2 meisjes en 4,3 jongetjes last van. Sanders: “De gemelde myocarditis was mild en ging snel over.’’

Een ander argument dat deskundigen aanvoeren vóór vaccinatie, is het beschermen van anderen. Van den Hof: “De kans op besmetting ligt in de eerste maanden na vaccinaties ongeveer twee derde lager, dus dat is behoorlijk wat. Je doet het dus misschien ook om opa of oma te beschermen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden