Weinig animo onder zorgpersoneel voor coronaprik: ‘Eerst maar eens zien dat het werkt’

Slechts een op de drie medewerkers in de zorg zou zich zonder meer laten vaccineren met een coronavaccin. Dat blijkt uit een enquête van NU’91, een belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

NU’91 hield de enquête onder 3700 leden. De uitslagen zijn opvallend: onlangs lieten meerdere ziekenhuizen aan deze krant juist weten uit te gaan van een ‘overweldigende belangstelling onder zorgpersoneel voor een coronavaccin’. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemde niet inenten door zorgpersoneel toen ook ‘onverstandig en onacceptabel’.

Volgens de belangenorganisatie laat de enquête echter zien dat lang niet al het medisch personeel staat te springen om een coronavaccin. Iets meer dan 30 procent zou zich direct inenten, eenzelfde percentage ziet niets in een vaccinatie. De overige respondenten weten nog niet wat ze zouden doen. “Er wordt nu ingespeeld op de emoties en het schuldgevoel van verpleegkundigen en verzorgenden,” zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. “Op die manier wordt de morele druk verhoogd en dat kan echt niet.”

Slechts 10 procent van de ondervraagden vindt dat een coronavaccin verplicht moet worden gesteld voor verpleegkundigen en verzorgenden. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft al laten weten daar niets in te zien. Wel staat het zorginstellingen vrij om personeel dat weigert een inenting te halen te herplaatsen naar afdelingen waar geen contact met patiënten plaatsvindt.

Veiligheid

Dat stoort Salden: “Het getuigt van weinig respect voor onze beroepsgroep. Nu wordt de indruk gewekt dat zorgprofessionals, die na zorgvuldige overwegingen besluiten zich niet te laten vaccineren, niet professioneel zijn. NU’91 vindt dat juist verpleegkundigen en verzorgenden vanuit hun vakkennis en ervaring heel goed zelf kunnen beslissen of een vaccinatie voor hen wenselijk is. In die afweging zullen zij zeker de veiligheid van hun patiënten en die van zichzelf meenemen.”

Dat geldt bijvoorbeeld voor Arjan van den Broek, verpleegkundige bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. “Ik sta niet onwelwillend tegenover een vaccin, maar ik laat me pas inenten als blijkt dat zo’n prik echt werkt. Dat is ook de reden dat ik geen griepprik neem; ik vind de meerwaarde te beperkt.”

Het coronavaccin houdt de gemoederen bezig op de werkvloer, constateert Van den Broek: “Vooral de vrees voor een verplichte prik. Zoiets moet te allen tijde een eigen keuze blijven. Ook voor zorgpersoneel.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden