‘Weigeraars’ AstraZeneca krijgen alsnog vaccin Pfizer of Moderna
Zestigplussers die eerder het AstraZenecavaccin hebben geweigerd komen alsnog in aanmerking voor een andere prik. Vanaf zaterdag kunnen zij zelf online of telefonisch een afspraak maken voor een prik met Pfizer of Moderna.
De vaccinatie-operatie komt in ‘een nieuwe fase’ nu de leveringen oplopen, de meeste mensen met een (hoog) medisch risico geprikt zijn en er één miljoen inentingen per week gezet worden. Daardoor is er ruimte voor herhaaloproepen, waarbij de groep 60-64 dus een alternatief voor AstraZeneca aangeboden krijgt.
Dat meldt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) na afloop van een ministerieel overleg. Het AstraZeneca-vaccin was na meldingen van een zeer zeldzame maar gevaarlijke bijwerking gereserveerd voor de groep 60-plussers, maar door angst en onzekerheid haakte een flink aantal mensen in de doelgroep af.
Zelf bellen
“We zitten inmiddels in een fase dat we in elke leeftijdsgroep een zo groot mogelijke vaccinatiegraad willen krijgen,” zegt De Jonge. De 60-plussers die eerder nog bedankten voor AstraZeneca moeten zelf bellen. Dat kan vanaf 5 juni. Niet eerder, want ‘anders krijgen de GGD’en het niet georganiseerd,’ aldus De Jonge.
Aanvankelijk was het credo van De Jonge ‘prikken wat de pot schaft’. Dat blijft volgens hem de koers, maar voor een bepaalde groep komt er nu toch een andere optie. “Vaccinatie is vrijwillig. Mensen mógen een andere keuze maken.”
De Jonge vindt niet dat de wijziging oneerlijk zou zijn tegenover de groep leeftijdsgenoten die zich wel met AstraZeneca liet prikken. Volgens hem hebben die mensen een goed vaccin gekregen en zijn zij al weken langer beschermd dan de groep weigeraars.
Hoe groot de groep Astraweigeraars is, blijft onduidelijk, maar de petitie om 60-plussers een alternatief te geven, is online bijna 17.000 keer ondertekend.
Tweede prik
Wie al een eerste Astra-prik heeft gehad krijgt ook gewoon de tweede prik met hetzelfde vaccin, in Nederland worden inentingen van diverse fabrikanten niet gecombineerd. De herhaaloproepen worden later nog per brief verzonden, dat gebeurt van oud (90-plus) naar jong. Maar vanaf zaterdag 5 juni kunnen mensen zelf alvast online of telefonisch een afspraak plannen.