PlusNieuws

Wegwerpbekertjes in de ban, afwasbare kantoormok is de nieuwe norm

Geen wegwerpbekertje, maar een eigen mok op kantoor. Daar valt (bijna) niet meer aan te ontkomen door nieuw kabinetsbeleid. Vanaf 2023 zijn (plastic) wegwerpbekertjes uit den boze.

Sanne Schelfaut
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kantoormedewerkers dienen in 2023 in principe alleen nog afwasbare bekers te gebruiken, schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66, Infrastructuur en Waterstaat) in een Kamerbrief. Toch komt er geen totaalverbod op de koffiebekertjes. De staatssecretaris meldt dat op kantoor, bij een snackbar of in een winkel alsnog gebruik kan worden gemaakt van niet-duurzame producten, als het bedrijf voor hoogwaardige recycling zorgt en de producten gescheiden inzamelt.

Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moet in 2023 75 procent van alle gebruikte wegwerpbekertjes apart worden ingezameld en vanaf 2026 gaat het al om 90 procent. Ook komen er strengere regels voor niet-duurzame verpakkingen voor kant-en-klaarvoedsel. Voor wegwerpverpakkingen voor kant-en-klaarmaaltijden, zoals bijvoorbeeld maaltijdsalades, moet extra worden betaald of ze moeten verpakt zijn in herbruikbaar materiaal.

Lastig te recyclen

Volgens Van Weyenberg gooien we jaarlijks ruim zeven miljard plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen weg, omgerekend negentien miljoen stuks per dag. Deze materialen zijn vaak lastig te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan papieren koffiebekers die vaak toch nog een laagje plastic bevatten om warme dranken vast te houden. Toch zijn er volgens de staatssecretaris voldoende duurzame alternatieven.

Dat laatste bevestigt Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations (Beta). Volgens hem zijn de afgekondigde maatregelen in de praktijk ‘niet zo ingewikkeld’ voor tankstations, locaties waar veel koffie en thee wordt gedronken. “Veel wegwerpbekertjes zijn nu al gemaakt van materiaal dat 100 procent recyclebaar is. Het zijn vooral de plastic dekseltjes waar we vanaf moeten. Ik denk dat de markt voldoende tijd heeft om hierop te anticiperen en voor alternatieven zal zorgen. Dat zag je ook toen de plastic tasjes in winkels in de ban ­werden gedaan. We wennen er snel aan.” Schoenmakers vermoedt dat chauffeurs vanaf 2023 vaker een eigen mok of thermosfles mee zullen nemen om bij tankstations koffie of thee te tappen.

Eisenpakket

Ook bij leveranciers van koffieautomaten, zoals Jacobs Douwe Egberts (JDE), wordt het nieuwe eisenpakket niet gezien als een groot obstakel. “Alle koffiebekers, ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, zijn recyclebaar mits ze op de juiste manier worden ingezameld en ­verwerkt. Die afvalinzameling gebeurt door ­onze klanten zelf. Daarnaast wordt weleens ­vergeten dat onze papieren bekers tot vier keer kunnen worden hergebruikt,” aldus een JDE-woordvoerder.

Afgelopen zomer is ook het verbod op onder meer plastic rietjes en roerstaafjes ingegaan. En sinds 1 juli wordt er ook statiegeld op kleine plastic flesjes geheven. Vanaf volgend jaar komt daar statiegeld op blikjes bij.

De maatregelen zijn bedoeld om wegwerpplastic en zwerfafval terug te dringen. Aangezien hier Europese afspraken over zijn gemaakt, moet elke EU-lidstaat hieraan voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden