Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt.

ANP
Verkeer op de A67.  Beeld ANP
Verkeer op de A67.Beeld ANP

De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag 2 procent hoger dan in 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen.

In totaal legden Nederlanders vorig jaar 150,6 miljard kilometer af met hun personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen. Dat is 1,4 procent meer dan in het jaar ervoor. Ten opzichte van 30 jaar geleden is er sprake van een stijging van ruim 47 procent.

De meeste kilometers werden afgelegd in personenauto’s. In totaal reden deze voertuigen 121,4 miljard kilometer, 1,2 procent meer dan in 2017. Het aantal auto’s nam toe met 2,2 procent. Per auto werd dan ook gemiddeld minder kilometers afgelegd; een daling van 1 procent.

Daling diesel

Van alle Nederlandse autokilometers werd 70 procent afgelegd op benzine. In 1990 was dit 64 procent. Het aantal gereden kilometers met een dieselauto is de afgelopen vijf jaar gedaald met 5 procent. Ruim 78 procent van alle autokilometers werd afgelegd met auto’s van particulieren, de rest met auto’s op naam van bedrijven. Van alle autokilometers werd een half procent elektrisch gereden.

Met bestelwagens is vorig jaar bijna 18,4 miljard kilometer gereden, 4,2 procent meer dan in 2017. Het is voor de vierde keer op rij dat de bestelauto’s meer zijn gaan rijden. De stijging heeft ermee te maken dat er 4 procent meer bestelauto’s bijkwamen vorig jaar.

Nederlandse bussen legden in 2018 in totaal bijna 700 miljoen kilometer af, een stijging van 1,1 procent. Zowel lijndienstbussen als touringcars maakten meer kilometers.

Met zware voertuigen werd juist minder gereden: 10,1 miljard kilometer (min 0,3 procent).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden