Nieuws

Weer miskoop bij Defensie: militairen moeten nóg 6 jaar wachten op nieuwe auto’s

Militairen van de Luchtmobiele Brigade moeten nog minstens zes jaar wachten op nieuwe terreinwagens. Mercedes zou 515 nieuwe voertuigen gaan bouwen, maar volgens Defensie voldoen ze voor de afgesproken prijs niet aan de gestelde eisen. Het contract is ontbonden.

Raymond Boere
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is de tweede miskoop voor de krijgsmacht in korte tijd. Eerder dit jaar bleek dat 550 gloednieuwe vrachtwagens van Scania de weg niet op mochten. Ze waren twee centimeter te hoog in combinatie met een 8-voet container.

Scania heeft aangegeven het probleem te kunnen oplossen en werkt daar nu hard aan. Tot die tijd is er een ontheffing gegeven, waardoor de vrachtwagens in ieder geval op de openbare weg kunnen.

Bij de 515 nieuwe terreinwagens blijken de problemen groter en niet op te lossen. De Luchtmobiele Brigade had eigenlijk al in 2020 moeten rondrijden in zogenoemde 12 kN Air Assaultwagens, maar Defensie was steeds niet tevreden over het ontwerp van Mercedes. Zo moesten de wagens onder een helikopter vervoerd kunnen worden. Ook moesten ze goed beschermd zijn en voldoende lading kunnen dragen. “Die complexe combinatie van factoren bleek niet haalbaar voor de leverancier,” concludeert Defensie nu. Het contract is opgezegd.

Bijzonder pijnlijk

De gang van zaken is bijzonder pijnlijk voor het Nederlandse bedrijf Defenture. Zij ontwikkelden samen met de commando’s een op maat gemaakt voertuig, de Vector. Daarmee hoopten ze in 2018 ook de order voor de Luchtmobiele Brigade in de wacht te kunnen slepen, maar de keuze van Defensie viel dus op Mercedes. Zij waren veertig procent goedkoper dan de andere aanbieders voor een kwalitatief vergelijkbaar ontwerp, zo verklaarde Defensie in 2018. Dat leverde de krijgsmacht en de belastingbetaler tientallen miljoenen euro’s op.

Nu het contract met Mercedes wordt ontbonden, zitten de militairen met de gevolgen. Drie jaar geleden waren de huidige terreinwagens al meer dan op, sommige exemplaren zijn meer dan twintig jaar oud. De pech onderweg neemt mede daardoor flink toe. En omdat onderdelen zijn versleten vergt het allemaal meer tijd om ze inzetbaar te houden.

De 12 kN Air Assaultwagens van Mercedes zouden in drie varianten worden geleverd: als gevechtsvoertuig, als logistiek voertuig en in een versie die geschikt is voor het vervoer van gewonden. Ook zou Mercedes-Benz de wagens gaan onderhouden.

Defensie gaat nu kijken of samen met Duitsland nieuwe wagens kunnen worden gekocht. Intussen wordt ook gezocht naar een tijdelijke oplossing. Het zal echter niet voor 2027 zijn dat de Luchtmobiele Brigade nieuwe wagens heeft, verwacht het ministerie. De wagens van Mercedes-Benz zouden oorspronkelijk tussen 2021 en 2023 worden geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden