Websuper Picnic betrekt pand pal tegenover AH in Zaandam

Websuper Picnic kruipt in het hol van de leeuw. De tweede online supermarkt van ons land opent in juni in Zaandam een nieuw distributiecentrum, pal tegenover het grootste magazijn van aartsrivaal Albert Heijn.

Het Parool
Het distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic in Diemen. Beeld ANP
Het distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic in Diemen.Beeld ANP

Vanuit het Zaanse distributiecentrum gaat Picnic een groot deel van stedelijk Noord-Holland bevoorraden, waaronder Amsterdam-Noord en Zaanstad. Tot nu gebeurde dat vanuit Diemen, waar in 2018 een distributiecentrum werd geopend. Vanuit beide vestigingen worden boodschappen verzameld die vervolgens via hubs, verdeelpunten, met elektrische wagentjes worden thuisbezorgd.

“We zien dat Diemen niet voldoende meer is voor Amsterdam en omgeving,” zegt Picnictopman Michiel Muller. “Vanuit Zaandam gaan we een deel van Amsterdam bedienen, maar ook Haarlem. We kunnen ook veel meer klanten toevoegen in Zaanstad, Alkmaar en Purmerend, waar we al actief zijn, maar ook nieuwe steden toevoegen.”

Tegelijkertijd valt er volgens Muller straks in het distributiecentrum in Diemen ruimte vrij waardoor de activiteiten in Amsterdam en het zuidelijk deel van de regio verder kunnen worden uitgebreid. “Dat kan tot aan Leiden toe.”

De nieuwe Picnicvestiging komt op een pikante plek, pal tegenover het grootste distributiecentrum van Albert Heijn dat met ah.nl vóór Picnic marktleider is in online supermarktland.

Oude garde

Picnic lost er bovendien de oude garde in supermarktland af. De websuper neemt het Zaanse distributiecentrum over van Aldi, dat sinds 1986 in het complex op bedrijventerrein Westerspoor was gevestigd. Eind vorig jaar sloot het daar de deuren, ten koste van 125 banen. Aldisupers in Noord-Holland worden sindsdien vanuit Zoetermeer beleverd.

Met 20.000 vierkante meter wordt de Zaanse vestiging een van de grotere magazijnen van de in 2012 gestarte internetsupermarkt. “Dit distributiecentrum is twee keer zo groot als onze vestiging in Diemen,” zegt Muller. “Het is een mooie vondst, want het is gebouwd voor supermarktdistributie. Diemen moeten we destijds helemaal verbouwen voordat het voldeed. Hier zitten al koelcellen in.”

In het nieuwe magazijn komen zeker 500 mensen te werken, in ploegendiensten. “We zijn al begonnen met de werving. Dat speelde ook een rol bij deze locatie; het moet goed bereikbaar zijn en er moet voldoende potentieel personeel in de buurt wonen.”

250 miljoen

Picnic haalde in 2019 250 miljoen euro uitbreidingsinvestering binnen bij de families De Rijcke (Kruidvat), Van der Wal (supermarktketen Boni), Hoyer (Heineken) en Fentener van Vlissingen (NPM Investment). Aanvankelijk wilde het in Amsterdam gevestigde Picnic het nieuwe Zaans ‘DC’ pas dit najaar openen, maar vanwege het grote aantal bestellingen in coronatijd is dat volgens het bedrijf naar voren gehaald.

Begin dit jaar werd met voorrang al een nieuw distributiecentrum in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs geopend. Muller: “Maar ook zonder corona hadden we deze uitbreiding nodig. We hebben nog altijd veel meer aanvragen van klanten dan we capaciteit hebben.”

Picnic groeit niet als enige online supermarkt. Albert Heijn zette eind 2019 in het Amsterdamse Westelijk Havengebied zijn vijfde ‘home shoppingcentre’ op, voor webleveranties in Groot-Amsterdam. Dat centrum wordt op zijn beurt weer bevoorraad vanuit Zaandam, waar AH in 2019 een geavanceerd robotmagazjjn bouwde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden