Website Stadgenoot gehackt, persoonsgegevens gestolen

Gegevens van gebruikers van een website van woningcorporatie Stadgenoot zijn gehackt. Het gaat onder meer om namen, adressen en in sommige gevallen een indicatie van een jaarinkomen.

Jari Goedegebuure
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het gaat om de aanbodwebsite van Stadgenoot, waarop beschikbare koopwoningen, vrije sector huurwoningen en parkeerplaatsen worden aangeboden. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen daar hun gegevens achterlaten, zodat contact kan worden opgenomen.

Het is zeker dat bij de hack gegevens zijn buitgemaakt. Gedupeerden hebben een e-mail ontvangen. In de meeste gevallen gaat het om namen en adressen. Bij interesse in een parkeerplek is soms ook het kenteken gestolen, bij interesse voor een huurwoning in de vrije sector een indicatie van het jaarinkomen. “Dat is niet verplicht, dus lang niet iedereen vult dit in,” aldus een woordvoerder. “En er worden geen officiële documenten bij gevraagd.”

Geen wachtwoorden

Er zijn volgens de zegsvrouw geen wachtwoorden buitgemaakt. Ook zijn andere gegevens die zijn verstrekt als een koopovereenkomst met Stadgenoot is gesloten niet gestolen. Deze gegevens staan op een andere locatie.

Het is nog onduidelijk wie achter de hack zit. “Helaas kunnen we daarom ook niet achterhalen wat er met de gestolen gegevens gebeurt.” Omdat de gegevens mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen, waarschuwt Stadgenoot voor nepbrieven, phishingmails en telefoontjes van oplichters.

Donderdagmiddag liet Stadgenoot weten dat er nog geen meldingen zijn van misbruik van de persoonsgegevens die woensdag op straat kwamen te liggen. Wel kwamen er veel vragen binnen over wat er precies gebeurd is met de gegevens, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden