PlusInterview

‘We zijn pas van het probleem af als we overgaan tot verplichte vaccinatie’

Voor kinderopvang Berend Botje, met circa vijftig locaties in Noord-Holland, komt de Kamermeerderheid voor het vaccinatieplan van D66 niet als een verrassing: sinds 1 juli vorig jaar worden daar uitsluitend gevaccineerde kinderen toegelaten. Oprichter en directeur Alien Alberts (67) vertelt.

Tahrim Ramdjan
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoe heeft u het afgelopen halfjaar ervaren?

“Wij hebben juist voor 1 juli 2019 heftige gesprekken moeten voeren met sommige ouders. Een aantal van hen heeft hun kind vervolgens alsnog laten vaccineren, maar er zijn ook een paar naar de opvang van een collega gegaan. Na 1 juli wist iedereen juist dat ze met kinderen die niet gevaccineerd waren, niet hoefden aan te kloppen bij ons. We hebben zo’n enorme maatschappelijke discussie op gang gebracht, alle kranten en media zijn bij ons langs geweest.”

Heeft u minder aanmeldingen ontvangen, nu u kinderen zonder vaccinatie weigert?

“Integendeel. We hebben meer aanmeldingen gekregen. Cijfers kan ik niet noemen, omdat mensen zich via veel verschillende wegen aanmelden: telefonisch, persoonlijk, per e-mail. Maar ik heb zelfs mails gekregen met de vraag of we niet in Den Haag een opvang wilden opzetten.”

Wat is voor u de reden geweest om vorig jaar al deze maatregel in te voeren?

“Ik ben een paar keer gehoord door de Haagse commissie die de regering adviseerde over de vaccinatiekwestie. Toen ben ik me meer gaan verdiepen in de materie. Ik kwam erachter dat de Wereldgezondheidsorganisatie elke drie maanden de stand van zaken rondom mazelen updatet. Je ziet dat het aantal besmettingen de laatste tien jaar enorm is toegenomen, juist ook in West-Europa. Toen mijn kinderen geboren werden, dacht ik er geen seconde over na om hen niet te vaccineren en waren de mazelen bijna uitgeroeid. Maar nu komt het weer terug.”

Hoe komt dat, denkt u?

“In het begin kwam dat door de gereformeerden in de Biblebelt en de zware SGP’ers, die hun kinderen niet laten vaccineren. Maar in het afgelopen decennium kwamen daar de ‘antivaxers’ bij. Die groep bestaat nu eenmaal, maar die bedenkt van alles – dat je van vaccinaties ADHD krijgt, of een hersentumor – en die slingeren van alles de wereld in.”

In Amsterdam deinzen veel kinderopvangcentra er nog voor terug om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Waarom?

“Ze zullen waarschijnlijk bang zijn dat er ouders weggaan. En dat klopt, bij ons zijn er ook een paar weggegaan. Bovendien is het weigeren van ongevaccineerde kinderen een hele onderneming. Wij moesten bijvoorbeeld ook eerst in overleg met de oudercommissie. Andere kinderopvangcentra benaderen ons met de vraag wat voor flyers en brieven wij verzonden naar ouders toen we dit gingen invoeren. Veel ouders hebben niet de juiste informatie. Daarom hebben wij ook samen met de GGD en een kinderarts bijeenkomsten voor hen gehouden.”

Hoe kijkt u naar de maatregel die de Kamer heeft ingevoerd?

“Eigenlijk moet de overheid hierin doorpakken, in plaats van de kinderopvang. In Duitsland heeft de regering besloten om vaccinaties te verplichten, na een mazelenuitbraak in Berlijn. Pas als wij ook overgaan tot verplichte vaccinatie, zijn we van het probleem af. Wat we nu zien is dat wij bijvoorbeeld in Hoorn een hoop centra hebben met gevaccineerde kinderen. De ongevaccineerde kinderen wijken dus uit naar andere centra en clusteren daar samen. Als daar een kind besmet raakt, wordt het een broedplaats van ellende. Dan is het hek al snel van de dam.”

In Amsterdam zijn ze er een jaar later nog niet uit

Toen Het Parool een jaar geleden, in navolging van de maatregel die Berend Botje afkondigde, een rondvraag deed langs Amsterdamse kinderopvangcentra, gaven deze aan nog weinig te voelen voor het weren van ongevaccineerde kinderen.

Een jaar later geven kinderopvangcentra aan erover na te denken, maar veelal nog geen besluit te hebben genomen. Marga Heijtel, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang: “Veel kinderdagverblijven willen best hun beleid heroverwegen, maar enkel op het moment dat de wet er doorheen is.” Dat zegt een meerderheid van de 163 kinderopvangcentra die ze in mei 2019 al heeft geënquêteerd in het kader van het wetsvoorstel dat gisteren is behandeld. “Ik snap het wel. Dan voelen ze zich meer beschermd.”

8 procent van de kinderopvangcentra over het hele land weigert kinderen die niet gevaccineerd zijn. Nog eens 21 procent is van plan om dat in te voeren.

Partou, dat circa zeventig kinderopvangcentra in Amsterdam beheert, zegt ook dat het nog te vroeg is om een besluit te nemen. “Het wetsvoorstel moet nog in de Eerste Kamer behandeld worden. Zowel artsen als de Raad van State hebben er nog kanttekeningen bij. Wij kunnen ons daarin vinden, en vinden onszelf niet bevoegd om als controlerende instantie op te treden,” zegt een woordvoerder. Partou houdt, net als 79 procent van de geënquêteerde kinderopvangcentra, wel bij of een kind gevaccineerd is of niet, maar dat heeft geen consequenties voor het kind. “Het neemt niet weg dat we een hoge vaccinatiegraad nastreven.”

Ook kleinere opvangcentra zoals Curious Kids, met vier vestigingen in Zuid en West, moeten het hoofd nog breken over eventueel nieuw beleid. Veel andere kinderopvangcentra in de stad waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

Heijtel ziet overigens niets in het weren van ongevaccineerde kinderen als de overheid zelf ook geen controle uitvoert. Ze verwijst naar een onderzoek dat staatssecretaris Blokhuis vorige week naar de Kamer stuurde. “De onderzoekers zien verplichtende of financiële maatregelen als minder effectief voor de Nederlandse context,” zegt Heijtel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden