Nieuws

‘We zijn met z’n allen belazerd’: tóch buitenlands hout in de biomassacentrale van AEB

In de biomassacentrale van AEB is deze winter toch hout uit het buitenland verbrand. Dat is tegen de afspraken die het afvalenergiebedrijf had gemaakt met de gemeente bij de bouw van de centrale.

Bart van Zoelen
De loods van AEB waar de biomassa wordt gestort. Beeld EVA PLEVIER
De loods van AEB waar de biomassa wordt gestort.Beeld EVA PLEVIER

AEB had de gemeente bij het besluit voor de bouw van de biomassacentrale in 2018 beloofd dat daar alleen ‘snoeihout’ zou worden verbrand van hooguit 150 kilometer buiten Amsterdam. Dat was voor de stad, toen nog voor honderd procent eigenaar van AEB, een grote geruststelling. Over biomassa uit bossen in de Baltische staten en het zuiden van de VS wordt al jaren gewaarschuwd dat het ontbossing veroorzaakt.

In de gemeenteraad wordt daarom geschokt gereageerd dat er toch hout van verder weg in de biomassacentrale is gegaan. Het gaat om hout uit Spanje, hebben de wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Victor Everhardt (Deelnemingen) de gemeenteraad donderdagmorgen gemeld. Op hun beurt kregen de wethouders dat woensdag per brief te horen van AEB.

AEB biedt in de brief zijn verontschuldigingen aan voor het niet nakomen van de beloften. Uit Spanje is 3200 ton biomassa geleverd, waarvan inmiddels 500 ton is verbrand. AEB onderstreept dat het gaat om een relatief kleine hoeveelheid. Over het totaal van deze winter zal zo’n 10 procent van de biomassa uit het buitenland komen.

Geen uitweg

AEB kwam toch bij buitenlandse biomassa uit omdat de leverancier eind vorig jaar geen andere uitweg zag. Door de snelle stijging van de gasprijzen is er een grotere vraag naar biomassa. Door corona en de stikstofcrisis zijn bosbouw- en woningbouwplannen stilgevallen, waardoor er in Nederland ook minder biomassa voorhanden is.

Gevolg was dat AEB overgeleverd was aan biomassa van een slechte kwaliteit die meer luchtvervuiling meebrengt, terwijl de biomassacentrale vorig jaar al meer ammoniak uitstootte dan is toegestaan volgens de vergunning. AEB hoopt daar de komende maanden iets aan te doen door de afstemming van de centrale te verbeteren met de Spaanse, kwalitatief goede biomassa.

Ontstemd

Het stadsbestuur heeft ‘ontstemd’ gereageerd op het besluit van AEB om tegen de afspraken in biomassa uit het buitenland te halen en dringt aan op een ‘heroverweging’. Vanuit de gemeenteraad wordt uiterst kritisch gereageerd. “Dit is waar ik al vier jaar voor gewaarschuwd heb,” zegt Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Hij is kwaad dat de gemeenteraad dit pas in februari moet horen, na de verkoop van AEB aan een nieuwe, Chinese eigenaar. “We hebben altijd al geroepen dat er te weinig snoeihout is.”

Vanwege het gevaar van ontbossing dringt de Partij voor de Dieren er al jaren op aan dat de biomassacentrale wordt gesloten. Nu AEB wordt verkocht, ligt die beslissing niet meer bij de gemeente, maar bij de nieuwe eigenaar. Van Lammeren had al argwaan over de belofte van AEB dat het gaat om snoeihout uit de regio en vroeg vergeefs om de leverancierscontracten te mogen inzien. De partij heeft een spoeddebat aangevraagd.

Ook JA21 is al jaren kritisch op het gebruik van biomassa voor de stadsverwarming en de biomassacentrale bij AEB. Dat een deel van de biomassa nu toch van verder dan 150 kilometer komt, verrast JA21-raadslid Kevin Kreuger niet. “Dit kon iedereen van 150 kilometer zien aankomen. Schandalig, we zijn met z’n allen belazerd. We hebben altijd gezegd: zoveel snoeihout is er helemaal niet in de regio.”

Uit eigen berekeningen maakt hij op dat de biomassacentrale nooit rendabel kan worden zonder de milieuvergunning te overtreden. Alleen dankzij de subsidies op biomassa komt AEB uit de kosten als de ovens maar vaak genoeg branden, maar in dat geval zal de biomassacentrale meteen te veel stikstof uitstoten, volgens Kreuger.

Over de vergunning van de biomassacentrale van AEB is al veel te doen geweest, concludeert de tegen biomassacentrales protesterende actiegroep Comité Schone Lucht. Nu blijkt ook nog eens dat er teveel ammoniak de lucht in gaat. “Stillegging en intrekking van de biomassasubsidie is de enige oplossing,” zegt Fenna Swart van de actiegroep.

Lastig parket

Uit de brief van AEB blijkt wel dat de biomassacentrale in een lastig parket zit. De problemen die AEB ertoe brachten om hout te importeren, zijn niet zomaar opgelost. Aan de centrale is al flink gesleuteld om de ammoniakuitstoot onder de norm te brengen. De ‘marktomstandigheden’ voor lokale biomassa zullen niet zomaar verbeteren. Één leverancier van het snoeihout is al gestopt.

Aanvoer uit Spanje brengt hogere kosten met zich mee en is voor AEB ook niet vol te houden, schrijft directeur Paul Dirix in de brief. Daarin werpt AEB verschillende alternatieven op, zoals notenschillen, boomschors en gft, maar overal is wel iets op aan te merken. Het roept de vraag op hoe AEB de biomassacentrale volgende winter in bedrijf wil houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden