Waterschap doet bijzondere vondst bij boring Horstermeerpolder

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft eind vorig jaar een bijzondere vondst gedaan. Tijdens een proefboring bij de Horstemeerpolder, tussen Amsterdam en Hilversum, is een mammoetkies gevonden.

Sam de Graaff
De gevonden kies. Beeld Waternet
De gevonden kies.Beeld Waternet

Een kies vinden bij een boring? Dat klinkt als een speld in een hooiberg. Maar niet bij een mammoetkies: het gevonden exemplaar is namelijk 15 centimeter lang en lijkt op een stuk hout. Medewerkers van onderzoeksorganisatie TNO herkenden de kies aan de groeven in de zijkant.

De kies werd eind vorig jaar al gevonden, maar het was niet meteen duidelijk dat het om een mammoetkies ging. In samenwerking met specialisten van de Universiteit Leiden is nu vastgesteld dat het gaat om de achterste kies uit de onderkaak van de ‘steppemammoet’. Een reusachtig dier - maximale lengte zo’n 4,5 meter - dat ongeveer 800.000 jaar geleden op aarde rondliep.

Dat het gaat om een steppemammoet maakt de vondst bijzonder. In Nederland zijn amper fossielen van deze soort gevonden. Dit overigens in tegenstelling tot diens voorloper, de zuidelijke mammoet, en opvolger, de wolharige mammoet.

De steppemammoet. Beeld Waternet
De steppemammoet.Beeld Waternet

Brak water

De vondst werd gedaan bij een project in de Hostermeerpolder, in de buurt van Ankeveen. In een deel van de polder komt brak water als zogeheten ‘brakke kwel’ naar boven. Dat water, dat zoet en zout is, is slecht voor planten en dieren. Daarom wordt nu onderzocht of het al in de grond kan worden opgevangen en opgepompt.

Tijdens die werkzaamheden stuitten de onderzoekers op de tand. Een gelukje, stelt het waterschap. De boring waarbij de kies op 38 meter diepte werd aangetroffen, had slechts een diameter van 80 centimeter.

De mammoetkies ligt bij TNO voor verder onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden