Beeld vanaf de A'DAM Toren.

Update

Waterschade en mooie plaatjes: dit was code oranje in Amsterdam

Beeld vanaf de A'DAM Toren.Beeld Dennis Bouman

Noodweer is zondag over het land getrokken en heeft voor veel wateroverlast gezorgd. Het noodweer begon in het zuiden van het land en verplaatste zich gedurende de middag en avond naar het noorden.

ANP/Het Parool

Het KNMI kondigde voor meerdere provincies een zogeheten code oranje af, en waarschuwde voor onweersbuien, grote hagelstenen (2-4 centimeter), windstoten en veel neerslag.

Uit de stad kwamen veel meldingen van wateroverlast binnen. Zo zijn de Filmhallen ondergelopen met regenwater en zijn alle aanwezigen geëvacueerd uit het gebouw.

De Filmhallen. Beeld Alice Boothby
De Filmhallen.Beeld Alice Boothby

Op veel plekken in het land werd de lucht gitzwart en bliksemde het ook. In Limburg stonden in onder meer Brunssum zondagmiddag al straten blank. Ook waaiden veel takken en bomen op wegen, in tuinen en op auto’s. De veiligheidsregio NHN meldde dat de brandweer voor diverse meldingen van wateroverlast in Noord-Holland Noord moest uitrukken. Kruipruimtes van woningen liepen onder en straten stonden blank.

NH Nieuws meldde dat de afhandeling van vliegtuigen op Schiphol tweemaal korte tijd moest worden stilgelegd vanwege het noodweer boven de luchthaven. Vliegtuigen die op weg waren naar Schiphol moesten rondjes vliegen boven Flevoland en Zuid-Holland, omdat landen niet verantwoord was. Een Boeing 737 van KLM is na meerdere naderingspogingen uitgeweken naar Groningen.

Grote impact

Code oranje betekent in de woorden van het KNMI: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

Even na 22.00 uur meldde het KNMI dat code oranje voor de provincies Flevoland en Noord-Holland was beëindigd.

Bliksem boven de Hallen. Beeld Jasper Zents
Bliksem boven de Hallen.Beeld Jasper Zents
Noodweer trekt over de stad. Beeld René de Bruijn
Noodweer trekt over de stad.Beeld René de Bruijn
null Beeld Selexie.nl
Beeld Selexie.nl

Heeft u meer foto's of filmpjes? Stuur ze dan naar de tiplijn van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden