PlusRechtbankverslag

Wat was de rol van Kevin A. bij de drillrapvete op de Scheveningse pier?

Rotterdammer Kevin A. zou een vuurwapen hebben meegenomen naar de gewelddadige confrontatie tussen twee drillrapgroepen op de pier in Scheveningen vorig jaar. Omdat hij zou zijn begonnen met het geweld, eist de officier van justitie zes jaar cel.

Het Parool
De 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga, ‘Chuchu’, werd vorig jaar augustus neergestoken op de pier in Scheveningen en stierf kort daarna.  Beeld Regio15
De 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga, ‘Chuchu’, werd vorig jaar augustus neergestoken op de pier in Scheveningen en stierf kort daarna.Beeld Regio15

Lachend maakt de Rotterdamse drillrapper Blacka met zijn vingers het gebaar voor een vuurwapen. Hij zit in een auto met drie andere mannen en is onderweg naar Scheveningen. De camera draait naar de schoot van de man naast hem. Daar ligt een pistool in een bruine handdoek.

Het filmpje is opgenomen aan het einde van de middag van 10 augustus 2020 en is die dag verspreid via Snapchat. Woensdag werd het in de rechtbank getoond.

In de beklaagdenbank zit de 20-jarige Rotterdammer Kevin A., ‘Koekoe’ voor vrienden. Het Openbaar Ministerie dicht hem een sleutelrol toe bij de fatale gebeurtenissen die zich op de pier in Scheveningen hebben afgespeeld, niet lang nadat het filmpje was opgenomen. Om zijn rol te illustreren worden beelden van bewakingscamera’s getoond.

Beef

Te zien is hoe een groep Rotterdamse jongens zich aan het einde van een mooie zomerdag verzamelt bij de pier. Daar zijn op dat moment voornamelijk gezinnen met kinderen. De jongens zijn er vanwege een ruzie tussen groepen drillrappers uit Amsterdam en Rotterdam. Een dag eerder heeft Blacka, voorman van de Rotterdammers, zijn Amsterdamse evenknie Ty opgeroepen om elkaar te treffen om de beef te regelen. Daarop heeft Ty geantwoord dat hij in ‘Skiffa’ (Scheveningen) zal zijn.

Beide groepen houden zich aan hun woord. Omstreeks half zeven staat de groep Amsterdammers er al, wanneer de Rotterdammers de pier oplopen. Kevin A., in een felroze shirt, loopt voorop. Hij houdt zijn rechterhand op zijn schoudertas. Een ogenblik lijkt hij de groep Amsterdammers voorbij te lopen. Dan loopt hij terug, grijpt met zijn linkerhand Ty vast en gooit hem op de grond.

Daarna ontstaat er een chaotische vechtpartij. Er wordt met messen gestoken. De 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga, ‘Chuchu’, wordt neergestoken en sterft kort daarna. De twee Amsterdammers die daarvan verdacht worden, staan terecht in een aparte zaak.

Ook is er geschoten. De 20-jarige Amsterdammer ‘Ty’ Tyrece B., die nog altijd voortvluchtig is, zou een vuurwapen hebben gebruikt.

Glock liep vast

Als bekenden van Kevin A. een dag later over de gebeurtenissen op de pier praten, luistert de recherche mee. “Koekoe zegt die glock liep vast”, zegt een van hen. “Hij zei: ‘ik heb twee keer geklikt en hij jamde’.”

De vriendin van Ty stond naast hem toen hij werd aangevallen door Kevin A. Zij heeft verklaard gezien te hebben dat Kevin A. een ‘schietding’ uit zijn tas pakte toen hij op Ty af kwam lopen.

Dat ontkent Kevin in alle toonaarden. Ja, hij wist dat er eerder die dag een wapen bij hem in de auto lag. Maar hij heeft het niet meegenomen naar de pier. Waar het wapen dan wel was, weet hij niet. Waarom hij die dag naar de pier is gekomen? “Om wat te drinken. Ik heb die dingen op sociale media helemaal niet meegekregen. Ik ben geen driller.” Kevin zegt dat hij, toen hij de Amsterdammers zag, ‘verhaal ging halen’ omdat hij begreep dat zijn vrienden ruzie met hen hadden.

Diefstal met geweld

A. staat ook terecht voor diefstal met geweld tijdens een optreden van rappers Qlas en Blacka in Den Haag, waarbij een slachtoffer op zijn hoofd is geslagen met een telefoon. Het beeld dat hij als een soort lijfwacht van rapper Blacka fungeerde, wijst hij van de hand. “Ik chill niet eens met Blacka.”

Het Openbaar Ministerie gelooft niks van de lezing van Kevin A. “Hij heeft een vuurwapen meegenomen naar een ruzie om Ty van het leven te beroven,” aldus de officier van justitie. “Hij is op die dag begonnen met het geweld op de pier. Als hij dat niet had gedaan had meneer Janga mogelijk nog geleefd.”

De officier van justitie eist zes jaar gevangenisstraf voor voorbereidingshandeling van moord dan wel doodslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden