Plus

Wanneer worden de teugels gevierd? Dit staat op de nieuwe coronaroutekaart

Het kabinet heeft een nieuwe routekaart gepresenteerd die schetst hoe de coronamaatregelen stap voor stap worden afgeschaft. Kunnen we komende zomer op vakantie? En wanneer kunt u weer gewoon sporten?

Annemieke van Dongen
Handhaving bij de hoofdingang van het Vondelpark. De politie greep eerder in omdat het in het park te druk was. Beeld ANP
Handhaving bij de hoofdingang van het Vondelpark. De politie greep eerder in omdat het in het park te druk was.Beeld ANP

De routekaart laat zien welke maatregelen afgeschaald worden als het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt. Hoewel die aantallen ondanks de strenge lockdown nog niet echt dalen, rekent het kabinet op betere tijden.

Er komt immers schot in het vaccineren. Als besmettelijkere varianten van het coronavirus geen roet in het eten gooien, komt er vanaf eind mei ‘gecontroleerd maar gestaag’ meer ruimte voor de samenleving en de economie, verwacht minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Afgelopen maanden kreeg het kabinet veel kritiek omdat het zich niet aan de eigen routekaart hield: premier Rutte en minister De Jonge kondigden maatregelen af die er niet op stonden, zoals het sluiten van scholen en sportfaciliteiten. Daar heeft het kabinet nu een creatieve oplossing voor bedacht. De nieuwe routekaart blijkt nog naar hartenlust uit te bereiden met extra stapjes.

In eerdere versies was voor elk van de vier risiconiveaus te zien welke maatregelen golden. Nu zijn er bínnen elk risiconiveau ook nog extra maatregelen toe te voegen, zoals aanpassingen van de leeftijd en maximale groepsgrootte. Het maakt ons perspectief voor komende maanden dus niet per se overzichtelijker. Toch is uit de nieuwe routekaart wel wat af te leiden over de volgorde waarin we terugkeren naar een samenleving waarin weer meer kan en mag.

Horeca

De luide lobby van de horeca, die vorige week uit protest in het hele land terrassen opengooide, lijkt effect te hebben. Terwijl over het afschaffen van de avondklok en de éénbezoekerregel niet werd gerept, kondigden Rutte en De Jonge maandagavond wèl de heropening van cafés en restaurants aan. Aanvankelijk mogen alleen de terrassen open, onder voorwaarden, zoals uiterlijk tot 20.00 uur en maximaal twee personen per tafeltje.

Van de extra maatregelen zijn horecaondernemers voorlopig nog niet af. Vanaf risiconiveau 2 (‘zorgelijk’) mogen gasten pas weer naar binnen (maximaal vijftig en zes per tafel). Registratie, gezondheidscheck en zitplaats blijven tot en met het laagste risiconiveau verplicht. En een avondje stappen in een discotheek zit er komende maanden echt nog niet in: bij het geringste risiconiveau blijven de nachtclubs dicht.

Sport

Inmiddels vergeten hoe voetbalsokken na een week in een sporttas ruiken? In de strijd tegen de coronakilo’s blijft het nog even behelpen op de hometrainer of buiten met maximaal drie anderen. Zodra we een risiconiveau zijn gezakt, mogen ook volwassenen weer trainen met een elftal.

De sportscholen en andere binnensporten gaan wellicht voor die tijd open, maar dat blijft vaag: het verbod op binnen sporten stond niet in de oorspronkelijke routekaart, maar is daar als extra verzwaring aan toegevoegd. Wanneer het wordt opgeheven, is dus ook onduidelijk. Kleedkamers open en wedstrijden met publiek zijn pas vanaf risiconiveau 1 (‘waakzaam’) weer aan de orde.

Bezoekjes

Op een Paasbrunch met de voltallige familie, over nog geen maand, hoeft u alvast niet te rekenen. Thuis mag u één volwassene per dag ontvangen, volgens het geldende advies. Via een mogelijke tussenstap van twee, geldt een maximum van vier bezoekers zodra we officieel een risiconiveau zijn gezakt. Bij de laagste risiconiveaus geldt een advies van maximaal zes en acht personen (exclusief kinderen onder de 12 jaar) per dag.

Een bezoekje aan de bioscoop, het theater, een museum, bowlingbaan of casino mag volgens de routekaart weer vanaf niveau 3 (‘ernstig’). Dan mogen daar maximaal dertig personen tegelijk binnen; een aantal dat in de volgende fases wordt opgeschaald naar vijftig en honderd. Reserveren verplicht.

Werk

Die flexplek in de kantoortuin, kroket in de kantine en praatjes met collega’s bij het koffieautomaat? Vergeet ze voorlopig maar. Voor alle werknemers die deze week hun eenjarig thuiswerkjubileum vieren, verandert er komende maanden niks. ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ blijft het devies, bij élk risiconiveau.

Zelfs bij het laagste niveau ‘waakzaam’, als landelijk minder dan zeventig Covid-patiënten per week in het ziekenhuis worden opgenomen (afgelopen week waren dat er 1145).

Vakantie

Een strandvakantie in Zuid-Europa? Klinkt als een fata morgana, met alle reisbeperkingen die nu gelden. Toch zou het komende zomer wel eens een optie kunnen zijn, zei minister De Jonge maandagavond. Landen als Griekenland, die sterk afhankelijk zijn van toerisme, lobbyen in Europa voor invoering van een vaccinatiepaspoort waarmee mensen kunnen reizen zonder beperkingen als verplichte quarantaine.

Ook ons kabinet buigt zich momenteel over zo’n vaccinatiebewijs. De reisbranche vreest dat het in de meivakantie nog te vroeg zal zijn voor een vakantie in het buitenland, maar rekent op een ‘semi-normale zomervakantie’. Een verre reis naar Azië of Latijns Amerika blijft volgens reisbrancheorganisatie ANVR tot zeker het vierde kwartaal toekomstmuziek.

Onderwijs

Studenten aan hbo’s en universiteiten hebben eindelijk ook wat perspectief. Nu de basisscholen en, mondjesmaat, de middelbare scholen en mbo’s weer open zijn, wil het kabinet vanaf 29 maart ook het hoger onderwijs stapsgewijs openen. Hbo- en wo-studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs volgen - mits het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames tot die tijd niet toeneemt, en op voorwaarde van 1,5 meter afstand.

Afhankelijk van het aantal besmettingen en de mogelijkheden om preventief te testen zal er stap voor stap meer mogen: een dag extra naar school, of meer lessen in kleine groepen. Volgens de routekaart gelden vanaf risiconiveau 3 (‘ernstig’) voor het onderwijs vooralsnog geen beperkingen meer. Maar of het kabinet voor alle leeftijdsgroepen écht de teugels durft te laten vieren zodra het aantal ziekenhuisopnames is gehalveerd? We gaan het zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden