Wanneer ben ik aan de beurt voor een prik?

Maandagmiddag presenteerde zorgminister Hugo de Jonge de bijgestelde kabinetsplannen voor de vaccinatie tegen het coronavirus. Voor wie de draad kwijt is: hier een overzicht van wanneer welke groep een prik kan krijgen, en wie het vaccin gaat toedienen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De genoemde maanden zijn onder voorbehoud. Een en ander is afhankelijk van goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins, benadrukt het kabinet.

Medewerkers acute zorg (30.000 mensen): vanaf woensdag, kan volgens Ernst Kuipers binnen een week gebeurd zijn. Prik wordt gezet door de werkgever. Zo ook bij de medewerkers op de covidafdeling van het Amsterdam UMC waar ze deze week nog beginnen met vaccineren. In eerste instantie gaat het om 5000 vaccins in Noord-Holland en Flevoland voor zorgmedewerkers op covidafdelingen. 

Medewerkers verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen (269.000): vanaf woensdag, loopt door tot in april. Prik wordt gezet door GGD. 

Medewerkers gehandicaptenzorg (178.000): start later deze maand, loopt door tot in april. Prik wordt gezet door GGD.

Medewerkers wijkverpleging en WMO (166.000): idem.

Zorgmedewerkers intramurale ggz (25.000): start in februari, loopt door tot in maart. Prik wordt verstrekt door werkgever.

Bewoners verpleeghuizen, mensen met een verstandelijke beperking in een instelling (232.000): vanaf februari, doorlopend tot in mei. Prik wordt deels gezet door de instellingsarts, deels door de huisarts. Het vaccineren gebeurt in de RAI. 

Intramurale ggz-cliënten (60.000): start vanaf februari, loopt door tot in mei. Prik wordt gezet door de instellingsarts.

Mensen van 18-60 met een medische indicatie (1,8 miljoen): start in februari, loopt door tot in september. Prik wordt gezet door huisarts.

Thuiswonenden van 60-75 (3 miljoen)*: vanaf maart, doorlopend tot in september. Prik wordt gezet door GGD.

Thuiswonenden ouder dan 75, en niet-mobiele thuiswonenden tussen 60 en 75 (1,3 miljoen)*: Start in maart, loopt door tot in september. Prik wordt gezet door huisarts.

Alle overige zorgmedewerkers (aantal onbekend): start vanaf april loopt door tot in juli. Prik wordt verstrekt door werkgever. 

Mensen van 18-60 zonder medische indicatie (7,1 miljoen): start vanaf april, loopt door tot in september. Prik wordt gezet door GGD of huisarts.

* mensen boven de 60 met een medische indicatie zijn in de overzichten van de rijksoverheid niet als aparte categorie opgenomen. Zij vallen in principe onder de groep thuiswonende ouderen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden