null

PlusUitleg

Wanneer ben ik aan de beurt? En nog vier vragen over het vaccinatieschema

Beeld Getty Images

Het kabinet houdt vooralsnog vol dat als alles volgens plan gaat, bijna iedereen die dat wil begin juli een eerste inenting met een coronavaccin heeft gehad. Of dat gaat lukken is de vraag, maar volgens het huidige prikschema kan het. Welke groep is nu aan de beurt?

1. Wie is wanneer aan de beurt?

Uitgaande van een vaccinatiebereidheid onder volwassenen van 85 procent willen een kleine 12 miljoen mensen een inenting. Bijna 4,5 miljoen mensen hebben inmiddels tenminste één dosis gekregen. Volgens het RIVM zijn in totaal bijna 6 miljoen coronaprikken gezet. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge sprak in maart de verwachting uit dat het totaal aantal vaccinaties begin juni 11 miljoen bedraagt.

Vooralsnog is het schema haalbaar, zelfs na de stop met AstraZeneca voor zestigminners. Daarvoor is wel de blijvende inzet van het Janssenvaccin noodzakelijk. Hiermee zouden nog dit kwartaal 3 miljoen mensen moeten worden ingeënt. De inzet van dit middel was in april opgeschort vanwege mogelijk uiterst zeldzame bijwerkingen - dezelfde die ertoe leidden dat AstraZeneca alleen nog voor zestigplussers wordt gebruikt.

Minister De Jonge schatte eerder in dat als het Janssenvaccin op de plank zou blijven, het schema zes weken vertraging oploopt. Daarbij is geen rekening gehouden met een recente meevaller: Pfizer levert nog dit kwartaal bijna 2 miljoen extra vaccins. Daardoor zou de vertraging door het wegvallen van het Janssenvaccin mogelijk tot een maand kunnen worden beperkt.

Los daarvan verandert het vaccinatieschema geregeld, hetzij doordat een nieuwe groep voorrang krijgt, hetzij doordat aangekondigde vaccinleveranties worden geschrapt.

Met al die slagen om de arm waren eerder vooral 60-plussers aan de beurt. Sinds eind vorige week kunnen ook de eerste vijftigers een afspraak maken. Het gaat om de lichting uit 1961 en 1962. Zij kunnen digitaal een afspraak maken via de website coronatest.nl. Telefonisch kan ook, maar dan pas na ontvangst van een uitnodiging per post. Ook de groep 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie krijgt vanaf deze week een uitnodiging. Het gaat om zo’n 1,5 miljoen mensen die doorgaans in aanmerking komen voor een griepprik.

Het priktempo lag de afgelopen periode iets onder de 100.000 per dag. Het zal omhoog moeten om het beoogde tijdspad te volgen. Deze week zijn ruim 800.000 vaccinaties gepland. Op 3 en 4 mei werden ruim 100.000 prikken gezet. Inmiddels heeft zeker tweederde van alle 65-plussers een eerste prik gehad.

In de tweede helft van mei zouden de meest kwetsbare groepen minimaal één keer moeten zijn gevaccineerd: de mensen boven de 60 jaar en een aantal medische ‘hoogrisicogroepen’. Volgens De Jonge zou dat half juni voor alle vijftigers moeten gelden. In juni zouden ook veertigers en dertigers moeten volgen. Eind juni/begin juli is het de beurt aan twintigers en 18- en 19-jarigen. Onder de 18 krijgt vooralsnog niemand een prik, met uitzondering van 16- en 17-jarigen met een medische indicatie.

Dan zou begin juli twee derde van de mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie volledig moeten zijn beschermd. De overigen zouden in ieder geval één prik moeten hebben gehad. Dat laatste volstaat bij het Janssenvaccin, het enige waarbij één prik volledige bescherming biedt.

2. Welke aparte categorieën zijn er?

Voor zorgmedewerkers, huisartsen, mensen met bepaalde medische aandoeningen, bewoners van verpleeghuizen en GGZ-cliënten gelden aparte schema’s. Velen zijn inmiddels al één of twee keer ingeënt.

Huisartsen zijn in februari begonnen met het inenten van 60- tot en met 64-jarigen met AstraZeneca. Tegelijkertijd komen mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (zwaar overgewicht) aan de beurt. Het gaat bij die laatste groep om mensen met een BMI van 40 en hoger.

1 maart is ook begonnen met een groep die is toegevoegd op advies van de Gezondheidsraad: patiënten die ernstige problemen hebben met hun immuunsysteem. Eerder deze maand volgden de eerste uitnodigingen voor mensen met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen. Zo zijn er meer medische subgroepen die nu of op korte termijn een inenting kunnen krijgen. Ook de Olympische sporters krijgen voorrang.

3. Waar moet ik heen voor een prik?

Dat hangt af van de groep waartoe iemand wordt gerekend. 40.000 acutezorgmedewerkers zijn eerder dit jaar gevaccineerd op hun werkplek. Huisartsen zijn ook in het ziekenhuis geprikt. Alle andere zorgmedewerkers moeten naar de grote, centrale GGD-locaties. In Amsterdam zijn dat de RAI en Sportcentrum Caland in Osdorp. Eind april is een derde locatie geopend: de voormalige Scheepsbouwloods aan het NDSM-Plein in Noord. Verspreid over het land zijn er inmiddels meer dan tachtig priklocaties van de GGD. Gezonde mensen onder de 60 vallen onder de GGD of huisarts. De groep 18-60-jarigen met medische indicatie krijgt een uitnodiging via de huisarts, maar een prik op een GGD-locatie.

4. Welke vaccins zijn er?

Tot nu toe zijn de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen goedgekeurd. Vanwege tegenvallende leveranties van AstraZeneca en de pauzes met dit vaccin is het Pfizervaccin het meest gebruikt in Nederland. Van het Janssenvaccin zijn de eerste leveranties binnen, in totaal 145.200 doses.

5. Hoeveel vaccindoses krijgt Nederland in totaal?

Op een rijtje: de goedgekeurde vaccins met de bijbehorende aantallen bestelde doses voor 2021. Op dat van Janssen na beslaan de vaccins twee prikken per persoon, met een tussenpauze van vier tot zeker zes weken. Bij AstraZeneca is een tussenpauze van twaalf weken mogelijk. Volgens de Gezondheidsraad kan de tussenpauze bij Pfizer en Moderna ook worden verlengd naar twaalf weken, zodat meer mensen eerder een eerste prik krijgen en al grotendeels zijn beschermd.

• Pfizer/BioNTech: 23,6 miljoen
• Moderna: 14,2 miljoen
• AstraZeneca: 11,7 miljoen
• Janssen: 11,3 miljoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden