null

PlusUitleg

Wanneer ben ik aan de beurt? En nog vier vragen over het vaccinatieschema

Beeld Getty Images

Het kabinet houdt vooralsnog vol dat als alles volgens plan gaat, bijna iedereen die dat wil begin juli een eerste inenting met een coronavaccin heeft gehad. Of dat gaat lukken is zeer de vraag, maar volgens het huidige prikschema kan het. Welke groep is nu aan de beurt?

1. Wie is wanneer aan de beurt?

Volgens het RIVM is inmiddels zeker 2,8 miljoen keer een coronaprik gezet. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge sprak vorige maand de verwachting uit dat dat begin april 3 miljoen keer zou zijn gebeurd, half april 4 miljoen, begin mei 5 miljoen en begin juni 11 miljoen. Ook na de nodige tegenslagen hield De Jonge dit vol, hoewel hij erkende dat de oorspronkelijke prikprognoses de afgelopen weken niet zijn gehaald. Afgelopen week besloeg het weektotaal 430.000 inentingen, waar eerder meer dan een half miljoen het uitgangspunt was. Daar komt de stop met AstraZeneca voor zestigminners bovenop.

Het vaccinatieschema wijzigt geregeld, hetzij doordat een nieuwe groep voorrang krijgt, hetzij doordat aangekondigde vaccinleveranties worden geschrapt. AstraZeneca, in de oorspronkelijke plannen de voornaamste leverancier, staat in dit opzicht te boek als notoir onbetrouwbaar. Vorige maand werd het gebruik van het vaccin al tijdelijk opgeschort vanwege mogelijke bijwerkingen. Nu dat opnieuw is gebeurd, kan dit het schema in de war schoppen. De ervaring met de eerdere prikpauze leert dat het zo twee weken kan duren voordat de vaart er weer enigszins in zit.

Met al die slagen om de arm zijn vooralsnog vooral 70-plussers aan de beurt en de groep 60 tot en met 64 jaar. Vanaf deze week gaan uitnodigingen voor inentingen de deur uit naar de groep 70 tot en met 74 jaar. Al deze zeventigers krijgen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Eind april zou het de beurt moeten zijn aan 65- tot en met 69-jarigen.

Van de 90-plussers had op 29 maart 68 procent de eerste vaccinatie gehad en 55 procent de tweede. Bij 85- tot en met 89-jarigen was dat respectievelijk 79 en 57 procent, bij 80- tot en met 84-jarigen 82 en 24 procent. Van de groep thuiswonende 75- tot en met 79-jarigen had 23 procent een eerste prik gekregen.

Half mei zouden de meest kwetsbare groepen minimaal één keer moeten zijn gevaccineerd: de mensen boven de 60 jaar en zeven hoogrisicogroepen. Volgens De Jonge zou dat half juni voor alle vijftigers moeten gelden. In juni zouden ook veertigers en dertigers moeten volgen. Eind juni/begin juli is het de beurt aan twintigers en 18- en 19-jarigen. Onder de 18 krijgt vooralsnog niemand een prik.

Dan zou begin juli twee derde van de mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie volledig moeten zijn beschermd. De overigen zouden in ieder geval één prik moeten hebben gehad. Dat laatste volstaat bij het Janssenvaccin, het enige waarbij één prik volledige bescherming biedt.

2. Welke aparte categorieën zijn er?

Voor zorgmedewerkers, huisartsen, mensen met bepaalde medische aandoeningen, bewoners van verpleeghuizen en GGZ-cliënten gelden aparte schema’s. Velen zijn inmiddels al één of twee keer ingeënt.

Verder is het uitgangspunt dat vanaf mei de circa 1 miljoen mensen uit de categorie 18-60 met een medische indicatie in aanmerking komen. Het betreft degenen die normaliter voor de griepvaccinatie worden uitgenodigd.

Huisartsen zijn in februari begonnen met het inenten van 60- tot en met 64-jarigen met AstraZeneca. Tegelijkertijd komen mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (zwaar overgewicht) aan de beurt. Het gaat bij die laatste groep om mensen met een BMI van 40 en hoger.

Alle huisartsen in Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland konden vorige week hun bestellingen doorgeven, die ze nu geleverd zouden moeten krijgen. Ook de noordelijke provincies ontvangen extra vaccins om niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren.

1 maart is ook begonnen met een groep die is toegevoegd op advies van de Gezondheidsraad: patiënten die ernstige problemen hebben met hun immuunsysteem. Rond deze tijd volgen de eerste uitnodigingen voor mensen met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen. Zo zijn er meer medische subgroepen die nu of op korte termijn een inenting kunnen krijgen.

3. Waar moet ik heen voor een prik?

Dat hangt af van de groep waartoe iemand wordt gerekend. 40.000 acutezorgmedewerkers zijn eerder dit jaar gevaccineerd op hun werkplek. Vorige week krijgen de ziekenhuizen opnieuw zo’n 39.500 vaccins geleverd voor nog niet eerder gevaccineerde medewerkers betrokken bij directe covid-zorg, maar de pauze met AstraZeneca kan hier roet in het eten gooien.

Huisartsen zijn ook in het ziekenhuis geprikt. Alle andere zorgmedewerkers moeten naar de grote, centrale GGD-locaties. In Amsterdam zijn dat de RAI en Sportcentrum Caland in Osdorp. De zeventigers die nu aan de beurt zijn kunnen ook terecht bij meer dan tachtig priklocaties van de GGD verspreid over het land.

Cliënten uit de intramurale ggz (mensen die langer dan 24 uur zijn opgenomen voor geestelijke gezondheidszorg) krijgen de prik van de instellingsarts, mensen met medische indicatie (leeftijd 18-60 jaar) van de huisarts. Zo ook thuiswonende 75-plussers. Gezonde mensen onder de 60 vallen onder de GGD of huisarts.

4. Welke vaccins zijn er?

Tot nu toe zijn de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen goedgekeurd. Vanwege tegenvallende leveranties van AstraZeneca en de pauzes met dit vaccin is het Pfizervaccin het meest gebruikt in Nederland. Afgelopen week kwam net als de week daarvoor van Pfizer een leverantie van ruim 325.000 vaccins. Deze week is er een recordleverantie van bijna een half miljoen Pfizervaccins. Half april wordt een eerste bescheiden leverantie verwacht van het Janssenvaccin, 84.750 doses. Eind april volgt een tweede levering met hetzelfde aantal.

5. Hoeveel vaccindoses krijgt Nederland in totaal?

Op een rijtje: de goedgekeurde vaccins met de bijbehorende aantallen bestelde doses voor 2021. Op dat van Janssen na beslaan de vaccins twee prikken per persoon, met een tussenpauze van drie tot zeker zes weken. Bij AstraZeneca is een tussenpauze van twaalf weken mogelijk.

• Pfizer/BioNTech: 19,8 miljoen
• Moderna: 14,2 miljoen
• AstraZeneca: 11,7 miljoen
• Janssen: 11,3 miljoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden