null

PlusUitleg

Wanneer ben ik aan de beurt? En nog drie vragen over het vaccinatieschema

Beeld Getty Images

Het kabinet zegt dat bijna iedereen die dat wil half juli een eerste inenting met een coronavaccin kan hebben gehad. Welke groep is nu aan de beurt?

1. Wie is wanneer aan de beurt?

Meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders heeft zeker één prik met een coronavaccin gehad. In totaal zijn naar schatting meer dan 12 miljoen prikken gezet. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kan iedereen die dat wil begin juli zeker één keer zijn ingeënt. Op dit moment wordt hoofdzakelijk geprikt met de vaccins van Pfizer en Moderna, waarvan twee doses nodig zijn die met een tussenpauze van zo’n vijf weken worden toegediend.

Er wordt nu hoofdzakelijk gewerkt van oud naar jong en iedereen vanaf jaargang 1996 komt in aanmerking, wat betekent dat ook een groot deel van alle twintigers een afspraak kan maken. Dertigplussers zijn al langer aan de beurt. Een afspraak maken kan via de website coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch: 0800-7070. Dat laatste levert vaak een snellere afspraak op.

De laatste dagen is het priktempo versneld. Lag het eerder iets boven de 160.000 per dag, de afgelopen dagen is tot drie keer toe een nieuw dagrecord gehaald. Dat staat nu op 330.495 prikken. Het aantal geplande vaccinaties lag de laatste weken rond de 1 miljoen per week, voor deze week zijn bijna 1,5 miljoen het doel.

De huisartsen zijn begin mei gestart met de tweede vaccinatie voor met name 60- tot en met 64-jarigen. Vanwege achterstanden met de registratie zijn geen cijfers bekend over hoeveel van hen al zijn gevaccineerd. Van alle 65-plussers heeft zeker 83 procent een eerste prik gehad. Bij de groep 55-59-jarigen is dat 71 procent, bij 50-54 50 procent. Cijfers van de andere leeftijdscategorieën: 29 procent van de 45-49-jarigen heeft zeker één prik gehad, 23 procent van de 40-44-jarigen en 14 procent van de groep 35-39-jarigen.

Als het goed is, zijn inmiddels de meest kwetsbare groepen minimaal één keer gevaccineerd: de mensen boven de 60 en een aantal medische ‘hoogrisicogroepen’. Volgens minister De Jonge zou dat half juni voor alle vijftigers moeten gelden. Deze maand moeten ook alle veertigers en dertigers volgen. En van de twintigers komen de jongsten samen met 18- en 19-jarigen vermoedelijk half juli aan bod.

Dan zou half juli twee derde van de mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie volledig moeten zijn beschermd. De rest zou in ieder geval één prik moeten hebben gehad.

Voor wat betreft minderjarigen was lange tijd het uitgangspunt dat niemand een prik krijgt, met uitzondering van 16- en 17-jarigen met een medische indicatie. Inmiddels is besloten ook kinderen vanaf 12 jaar met obesitas of uit de griepprikgroep uit te nodigen voor vaccinatie.

2. Welke aparte categorieën zijn er?

Voor zorgmedewerkers, huisartsen, mensen met bepaalde medische aandoeningen, bewoners van verpleeghuizen en GGZ-cliënten gelden aparte schema’s. Velen zijn inmiddels al één of twee keer ingeënt.

Huisartsen zijn in februari begonnen met het inenten van 60- tot en met 64-jarigen met AstraZeneca. Tegelijkertijd kwamen mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas (zwaar overgewicht) aan de beurt. Het gaat bij die laatste groep om mensen met een BMI van 40 en hoger.

1 maart is ook begonnen met een groep die is toegevoegd op advies van de Gezondheidsraad: patiënten die ernstige problemen hebben met hun immuunsysteem. Vorige maand volgden de eerste uitnodigingen voor mensen met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen. Zo zijn er meer medische subgroepen die nu of op korte termijn een inenting kunnen krijgen. Ook olympische sporters krijgen voorrang.

3. Waar moet ik heen voor een prik?

Dat hangt af van de groep waartoe iemand wordt gerekend. 40.000 acute-zorgmedewerkers zijn eerder dit jaar gevaccineerd op hun werkplek. Huisartsen zijn ook in het ziekenhuis geprikt. De meeste mensen kunnen nu terecht op een GGD-priklocatie. In Amsterdam zijn dat de RAI in Zuid, Sportcentrum Caland in Osdorp, de voormalige Scheepsbouwloods aan het NDSM-Plein in Noord en Afas Live (Zuidoost). Verspreid over het land zijn er inmiddels meer dan tachtig priklocaties van de GGD. Gezonde mensen onder de 60 vallen onder de GGD of huisarts. De groep 18-60-jarigen met medische indicatie krijgt een uitnodiging via de huisarts, maar een prik op een GGD-locatie.

4. Welke vaccins zijn er?

Tot nu toe zijn de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen goedgekeurd. Vanwege tegenvallende leveranties van Janssen en AstraZeneca was het Pfizervaccin al het meest gebruikt in Nederland. Dat is nog versterkt vanwege uiterst zeldzame, maar mogelijk ernstige bijwerkingen bij AstraZeneca en Janssen. Wel kunnen mensen die al een afspraak hadden gemaakt voor een prik met Janssen deze laten staan. Vanaf 21 juni kunnen mensen die in aanmerking komen voor Pfizer of Moderna ook vragen om vaccinatie met Janssen. Hiervoor komt een apart telefoonnummer. Groot voordeel van Janssen is dat dit het enige vaccin is dat al na één prik volledige bescherming biedt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die volledig gevaccineerd op vakantie willen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden