Nieuws

Walging bij smakken en snurken: Amsterdams onderzoek wint Ig Nobelprijs

Extreme walging bij geluiden als niezen, slurpen of smakken. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys van het Amsterdam UMC deed jarenlang onderzoek naar deze psychische aandoening, misofonie genaamd. Donderdagnacht leverde hem dat een Ig Nobelprijs op.

Mairin van der Beek
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vijftien jaar geleden meldde een patiënt zich op het spreekuur van Denys met een obsessie voor niezen, vertelt de hoogleraar in een YouTube-video van Amsterdam UMC. Zij zei: “Als ik iemand hoor niezen, dan word ik heel boos.” Denys die op dat moment leed aan hooikoorts, hoopte dan ook niet juist op dat moment te moeten niezen. “Want,” zo vertelt de hoogleraar, “de vorige dag had ze door dat geluid de televisie door de kamer gegooid.”

De hoogleraar kon echter geen diagnose stellen, omdat er nog geen geschikte omschrijving van de aandoening bestond. “Ik wist helemaal niet wat er aan de hand was, was het een dwangstoornis? Een impulsieve stoornis? Ik wist echt niet wat ik ermee moest.”

Jaren later trof Denys een patiënt die zei zich ernstig te storen aan de ademhaling van haar partner. “’s Nachts als ik naast mijn echtgenoot in bed lig en hij begint te ademen, dan heb ik een enorme neiging om die man te wurgen, waardoor wij apart moeten slapen,” vertelde ze.

‘Haat voor geluid’

Eenmaal speurend op internet las Denys dat nog veel meer mensen soortelijke problemen bleken te hebben. Er bleek ook al een naam voor te zijn: misofonie, dat staat voor ‘haat voor geluid’. Het was de aanleiding voor Denys om samen met psychiater Arjan Schröder een onderzoek te starten en misofonie als stoornis te definiëren. Alleen al in Amsterdam zijn hiervoor zo’n 3000 tot 5000 mensen gezien die klachten vertoonden van misofonie.

Het onderzoek leverden hen de Ig Nobelprijs op. Denys en zijn team zijn er ‘ongelooflijk blij mee’, hierover ook ‘een beetje verward’. “De Ig Nobelprijs is eigenlijk ook een grap: lachen om de wetenschap, en ook een beetje om ons onderzoek. Maar we hebben de prijs toch aangenomen, omdat we denken dat het belangrijk is dat deze aandoening onder de aandacht komt.”

De Ig Nobelprijs wordt voorafgaand aan de echte Nobelprijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Het is een prijs voor onderzoek dat in eerste instantie grappig aandoet, maar toch aan het denken zet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden